Elérhető lakhatás mindenkinek!

Elérhető lakhatás mindenkinek!

AHA – “Affordable Housing for All”, azaz “Elérhető lakhatás mindenkinek!”
Bemutatjuk az AHA-t, egy Európai Unió által finanszírozott programot, amely 2024 tavaszán indult el Budapesten. A program funkciója összetett: integrált megoldást kínál a főváros lakhatási problémáira. 

Elérhető lakhatás mindenkinek!


LAKHATÁSI VÁLSÁG 

A budapesti lakhatási válság egyre súlyosabb problémát jelent a városlakók számára. Az Európai Unió fővárosai közül jelenleg a bérekhez viszonyított lakásbérleti árak Budapesten a legmagasabbak. A magas lakásbérleti díjak mellett az alacsony fizetések miatt sokaknak megfizethetetlenek a modern, méltó és akár energiahatékony saját lakás. Emellett ország-, sőt Európa-szerte nagyon megnőttek a bérlakásárak, így a lakhatási költségek a egyre többek számára okoznak komoly anyagi problémát.

Kérdés, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a helyzetet, és hogyan lehetne elérhetőbbé tenni a megfelelő lakhatást széles társadalmi csoportok számára. A lakhatási válság kezelése kulcsfontosságú feladat lesz a jövőben, mivel az elérhető és megfizethető lakhatás Budapest főváros szerint emberi jog. 

A CÉL

Az AHA célja, hogy minőségi szociális bérlakáshoz juttasson olyan embereket, akik a lakhatási szegénységgel küzdene; feladata, hogy egy digitális korai előrejelző rendszer kiépítésével megakadályozza, hogy további lakosok kerüljenek nehéz helyzetbe, például a számláik be nem fizetése miatt, és segít elkerülni a kilakoltatást, ami egyenes út lehet a hajléktalanság felé.

Mivel nem csak építészeti, de szociális és emberi, valamint technológiai részproblémák is felmerülnek, az AHA nyolc konzorcium összefogásával működik, melyben megtalálható építészeti iroda, önkormányzat, IT-cég és civil szervezetek is.


KIKNEK SEGÍT?

A budapesti lakhatás sokaknak okoz gondot, így az egyedülálló szülőknek, az alacsony jövedelműeknek és a kisebbségieknek is. Az AHA mintaprojektje olyan lakóknak ad valós és értékes segítséget – új, modern, méltó és energiahatékony otthont -, akik saját erejükből nem tudják megteremteni a méltó lakhatást. 

Elérhető lakhatás mindenkinek!

A majdani lakóközösséget és a közvetlen szomszédokat a kezdetektől fogva bevonjuk a programba. Ezért egy “placemaking” rendezvénnyel indítottuk el az AHA-t, ahol a környékbeliek megérthették a program misszióját és megnyugodhattak: nem szegremátum lesz a szomszédságukban, hanem egy jó és emberi kezdeményezés.

A Demo Hub nevű épületet a közösségi tervezés helyszíneként nyitottuk meg a sajtó és az érdeklődők előtt, kommunikálva azt, hogy a jövőbeli bérlők aktívan részt vehetnek a felújítás lépéseiben, igényeik és véleményük fontos a lakások kialakításában. 

Elérhető lakhatás mindenkinek!

A DESTIGMATIZÁCIÓ

A magyar társdalmi megítélésben kívánatos felhangja van a saját tulajdonlású ingatlannak, és jellemző, hogy inkább rossznak, szegényesnek, átmenetinek gondoljuk a szociális alapon bérelt lakásokat. A társbérletekről, a klasszikus albérletekről és egyéb, más országokban tesztelt lakhatási formákról pedig jellemzően keveset hallottunk.

Fontos részcélunk kommunikálni azt, hogy a szociális bérlakás és a menhely közé egyáltalán nem állítható egyenlőségjel, valamint a jövőben az ilyen programok tudnak majd jó válaszokat adni a hajléktalanság és a lakhatási szegénység kérdéseire.  

 

 

Elérhető lakhatás mindenkinek!



BURST 
Az AHA pénzügyi fenntarthatóságát és a források elosztását szervező gazdasági partner.

MEHI
A Demo Hub energetikai szakértői, akik azon dolgoznak, hogy a kész épület a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje.

KÉK – KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT
A New Bauhaus szemlélet mentén a lakosság igényfelmérését, ötleteinek és meglátásainak összegyűjtését és ezek építészeti nyelvre való lefordítását végzik.

VÁROSKUTATÁS KFT.
A Korai Előrejelző Rendszer városszintű kidolgozásában vesznek részt, valamint a kísérleti lakhatási formák bevezetésével foglalkoznak.

NART ARCHITECTS
A felelős tervező Nart építésziroda és a MOKEMBÉ építészkollektíva a nem használt újpesti iskolaépület újrahasznosítását, a Demo Hub építészeti tervezését és a kommunikáltható látványtervek elkészítését és vállalták magukra.

POP CODE DEVELOPMENTS
A Pop Code partnerünk a Korai Előrejelző Rendszer digitális oldalának kidolgozásában, fejlesztésében és üzemeltetésében.

ULE – UTCÁRÓL LAKÁSBA EGYESÜLET
Az egyesület a lakhatási együttműködésekkel, a szociális, emberi támogatással és a jogi háttérrel foglalkozik.

BUDAPEST BRAND
A főváros turisztikai és kulturális ügynöksége a program kommunikációját végzi el. A komplex projektet érthetően és transzparensen kommunikáljuk itt és a social media felületünkön, hogy más kerületek, városok és akár országok is mintaként használhassák saját lakhatási projektjük során.

Elérhető lakhatás mindenkinek!

NEW BAUHAUS
A program a New European Bauhaus nemzetközi kezdeményezés része, melynek kritériumai az inkluzivitás, – az esztétikum és a fenntarthatóság. Ez egy mozgalom, ami többféle eszközt is használ, hogy a lehető legtöbb európai lakoshoz és intézményhez jusson el: bárki megoszthat ötleteket a közösség tervezhet, a program további szakaszait az első időszak közös eredményei határozzák meg, így több lehetőségünk van átgondolni a városaink és környezetünk jövőjét.

AZ AHA SZÁMOKBAN
A teljes AHA-projekt ötmillió eurós, azaz körülbelül kétmilliárd forintos támogatást kap az Európai Városi Kezdeményezés nevű programtól (European Urban Initiative, EUI). Ennek felét szánjuk a Demo Hub újpesti épületére, míg a megszerzett támogatás másik felét az AHA többi célkitűzésére költjük el.

Kimondható, hogy az AHA program a Fővárosi Lakásügynökség laboratóriuma: bizonyos ötletek kipróbálása a Lakásügynökségnek talán túl korai vagy kockázatos lenne, ezt a projektet viszont épp a merész ötletek miatt támogatja az EU. A projekt része még egy olyan iroda felállítása, ami megoldásokat kínál a lakhatási válságnak kitett emberek támogatására. 

A Demo HUB

Az AHA mintaprojektje a Demo Hub az egykori Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskola az újpesti Baross utca környékének egyik legrosszabb állapotban lévő épülete. A hetvenes években épült iskola 2007 óta áll üresen: tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat sokáig hirdette eladásra vagy kiadásra, ez idő alatt az elhagyatott épület állapota nagyon leromlott.

A régi iskolát a konzorciumi partnerek munkájával új, modern, alacsony energiaigényű és nem utolsó sorban: vonzó lakóépületté alakítjuk, ahol 2026-ban huszonhat nehéz körülmények között élő család költözhet majd be. Ez az újpesti demo-helyszín például szolgál majd további 15 fővárosi tulajdonban lévő használaton kívüli középület újrahasznosítására.

Elérhető lakhatás mindenkinek!

Az elhagyatottsága ellenére jó adottságokkal rendelkezik az épület: nem csak egy típusú életmódhoz vagy családtípushoz illeszkedő lakások jönnek létre. Garzonok, kétszobás lakások, akadálymentesített lakások és két 100 négyzetméternél nagyobb lakás is épül, ahol  nagycsaládosok élhetnek majd. Az átalakítás során az épület alapszerkezete alapvetően nem változik: megmaradnak például az egykori tantermek előtti hosszú folyosó, az eredeti előtér, illetve a nagyterem is, ami a jövőben közösségi térként funkcionál majd.

A Főváros májusban fogadta el az átalakítás koncepciótervét, novemberre elkészül a kiviteli terv, majd kiírnak egy nyílt, EU-s közbeszerzési pályázatot. Ha minden jól megy, jövő májusban nyertest hirdetnek, onnantól kezdve pedig bő egy évig tart a felújítás, az első családok 2026 nyarán-őszén költözhetnek be.

MÉRFÖLDKÖVEK

2024. november 1.
Elindul az AHA korai jelzőrendszere, 

2025. január 1.
AHA Segítő Irodájának megnyitása képzett szociális munkásokkal

2026. április 1.
Az első bérlők beköltöznek a felújított épületbe.

2027. január 1.
Közzétesszük az átalakított épület, a Demo Hub pénzügyi modelljét.

 

 

 

Elérhető lakhatás mindenkinek!