Egyre több a demens beteg

Egyre több a demens beteg

Nagyon sok tapasztalatunk van erről a betegségről, ezért szívesen vettünk részt a főváros szűrőprogramjában – mondja Havas Pálma, a Kamaraerdei Idősek Otthona intézményvezetője. Az Egészséges Budapest program azért született meg, hogy javuljon a budapestiek egészségi állapota. Változzanak a szomorú statisztikai adatok, hiszen jelenleg városunk lakói átlagosan 5 évvel kevesebb ideig élnek, mint más európai nagyvárosok polgárai. A május és június között megtartott Szűrőbusz programban ingyenes egészségügyi vizsgálatokat végeztek a szakemberek az Örs vezér és a Széna téren, a Havanna és az Őrmezői lakótelepen. A demenciaszűrést a Kamaraerdei Idősek Otthona szakembergárdája végezte. Erről is kérdeztük Havas Pálmát, az intézmény vezetőjét, de azért az intézmény jelenére is kíváncsiak voltunk.

Hogyan juthat be egy idős ember a Kamaraerdei otthonba? Még aktív, dolgozó nyugdíjasok is beköltözhetnek?

Régen eldönthette egy nyugdíjas, aki még önellátó volt, hogy beköltözik, és a következő 20-25 évét biztonságos környezetben, közösségben, de aktívan tölti. Manapság ilyen nem történhet. Aki érkezik, az általában kényszerből jön. Már nem tudja ellátni magát, és felkészületlenül kell alkalmazkodnia az itteni szabályokhoz és a közösséghez. Ha valaki egyedül élte le az életét, ez egy óriási kihívás. Feladni egy lakást és beköltözni 6-8 négyzetméterre, az is kihívás.

Havas Pálma, a Kamaraerdei Idősek Otthona intézményvezetője

Van ennél nagyobb kihívás?

Sajnos van. Házastárs elvesztése után egy idősotthoni elhelyezés, úgy, hogy az ember még lakótársat is kap.

Ilyenkor választhat a beköltöző lakótársat?

Sajnos nem. Oda tud beköltözni, ahol éppen szabad hely van. Persze, ha probléma van, próbálunk megoldásokat találni. De inkább az a jellemző, hogy az egy szobába kerülők összebarátkoznak.

Igaz az, hogy a demencia manapság már népbetegségnek tekinthető?

1996 óta dolgozom ebben az intézményben. Eleinte a B épületben néhány szobában éltek a demens betegek. Aztán már az egész emeletet a demens betegek ellátásának szenteltük. Jelenleg az egész épületben demens betegeket ápolunk. Rohamosan nő a számuk.

Podcast – hallgasd meg!


Amit még a podcastból megtudhatunk:

  • Hogyan lehet az intézménybe kerülni?
  • Mekkora ápolószemélyzet szükséges több, mint 600 idős ellátásához?
  • Hogyan lehet otthonosabbá tenni a környezetet?
  • Hogyan segíthetnek a beilleszkedésben a hozzátartozók?
  • Milyen szakmai személyzet áll az ott lakók rendelkezésére?
  • Hogyan lehet szűrni az időskori demenciát?
  • Miben segíthet a demenciateszt?
  • Gyógyítható-e a demencia?
  • Milyen eredményeket érhet el a jókor elkezdett gyógyszeres kezelés?
  • Milyen tevékenységekkel lehet lassítani a demencia elhatalmasodását?