Budapest Design-képletek

2017. február 3-án, péntek délután Budapest Design-képletek címmel mutatták be a MOME hallgatóinak négy tervezési projektjét, amelyek különböző irányokból, de ugyanazt célozták: mindegyikben Budapest arculatának, fejlesztésének és a köztér használatának friss megközelítéseivel találkozhattak az érdeklődők. Gyermekbarát városkoncepciók, tervezőgrafikai javaslatok, városi mobilalkalmazások és közhelyektől elrugaszkodó ajándéktárgyak mutatkoztak be a Budapest Projekt Galéria három szintjén. Akik ellátogattak a megnyitóra, a MOME hallgatóinak és oktatóinak olyan designfelvetéseivel találkozhattak, amelyeket korántsem tekinthetünk befejezettnek, hiszen izgalmasságuk éppen abban áll, hogy szabad teret engednek a továbbgondolásnak. Felvetések és ötletek, melyek alapján majd létrejöhet valami igazán egyedi és budapesti.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes

A kiállítást Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora és Schneider Ákos kurátor nyitotta meg.

„A design eszközét hívtuk segítségül Budapest jobb megértéséhez. A MOME és a főváros, illetve városarculati cége, a BVA arra vállalkozott, hogy kihasználva az egyetem és az önkormányzat közti együttműködés adta lehetőségeket, Budapestet teszi meg több egyetemi kurzus témájává. … Ha meg tudjuk szólítani a fiatalokat, akkor sokat teszünk a városért is, mert ezek az emberek, akiknek például a gondolataiból, ötleteiből ez a kiállítás nyílik, a jövőben is elkötelezett budapestiek lesznek, akik nem csak gondolkodnak a városról, hanem tesznek is érte.” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki megnyitó beszédében azt is kihangsúlyozta, hogy Budapest ereje a közösségben rejlik.

Fülöp József rektor szerint a fiatal alkotók úgy gondolják, hogy a város élő szövet, mely folyamatosan alakulóban van. Ugyanakkor nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a változás egy folyamat, nem csupán újrakezdések és elszakadások sorozata, hanem szerves fejlődés. Egy város akkor képes adekvát módon felelni kortárs helyzetekre, ha mindeközben megőrzi arcát és jelentését. A kiállításon szereplő munkák éppen ezért nem csak előre, de vissza is tekintenek, és próbálnak válaszokat találni arra, hogy mit is jelenthet Budapest öröksége ma.

2017_02_03_081

Schneider Ákos kurátor is pozitívan vélekedett köszöntőjében a kiállításról: „Örülök annak, hogy megmutathatjuk, a design nem műfaji lehatárolásokban gondolkodik, és a design világa egy kitűzőtől, egy egyszerű ötlettől vagy formai átirattól, egészen a komplex közösségalakító felvetésekig terjedhet. Úgy gondolom, a Design-képletek című tárlat bizonyítja, hogy erről a városvezetés is hasonlóképpen gondolkodik, és nagyon ígéretes a most létrejött párbeszédes helyzet a Fővárosi Önkormányzat és a fiatal tervezőgeneráció között.”

A fiatal alkotók által megálmodott tárlat Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében valósult meg.

2017_02_03_024Kurátor: Schneider Ákos
Arculat: Vári János Hunor
Projektvezetők: Fehér Bori, Fogarasy Tamás, Orlai Balázs, Vargha Balázs
A kiállítás megtekinthető: Budapest Projekt Galéria (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.)
2017. február 25-ig látogatható. Nyitva tartás: kedd-szombat / 14.00-20.00 óra.

2017_02_03_075