Megnyílt az ország első integrált tornaparkja

Budapest Főváros Önkormányzata és Csepel Önkormányzata, valamint a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. sikeres együttműködésének köszönhetően június 29-én került átadásra az az európai szinten is ritkaságnak számító, de hazánkban abszolút úttörő létesítmény, amelynek megalkotóinak – Hard Body Hang, illetve MagikMe – legfőbb szándéka a fogyatékkal élők szociális elszigetelődése elleni küzdelem. Koncepciójuk szerint a mindenki számára alkalmas eszközök révén, ez a csepeli játszótér lehet az első színtere az inkluzív nevelésnek.

Borbély Lénárd_Szalay-Bobrovniczky Alexandra

Éppen ezért az integrált tornapark sporteszközöket tervezők; Fenyvesi Zoltán és Kanyó Zsolt paraatléta, valamint a MOME-n formatervezőként végzett Erdélyi Tamás elsődleges és messzemenőkig figyelembe vett szempontja az volt, hogy valóban bármilyen egészségi állapotú fogyatékos gyermek és felnőtt közérthető, a szülők, kísérők által is jól ismert tevékenységen keresztül, természetes módon találkozhasson, és tudjon együtt sportolni, edzeni ép társaival.

csepel20170629_032

Az átadásra kerülő MagikMe játszó eszközök újszerűek, közös sportolásra és játékra inspirálóak, szinte minden életkorban jól használhatóak, akár egyszerre több kisgyermek által is. Tervezésüknek köszönhetően alkalmasak a legkülönbözőbb sérülésű kisgyermekek játéktevékenységét fejleszteni. Az eszközök sok lehetőséget kínálnak mind a kis- és nagy mozgások, a helyzetváltoztatás, a szociális interakciók, gondolkodás, észlelés fejlesztéséhez, fejlődéséhez. Mindez olyan közérthető, a szülők által is jól ismert játéktevékenységen keresztül, ahol a fogyatékos gyermek természetes módon találkozik ép társaival. Nagy lehetőség rejlik ezekben a találkozásokban és az gyermekeket kísérő családok találkozásában: elkerülhetővé válik a szociális elszigetelődés! Az eszközök újszerűek, közös játékra inspirálóak, a gyakorlatban is jól használhatóak széles életkori spektrumban, egyszerre több kisgyermek számára is.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park avatóján kihangsúlyozta, akkor járunk el jól és helyesen, ha Budapestet még inkább élhető és szerethető várossá tesszük: gyalog, kerékpárral, gyerekszemmel, idősként, fiatalként vagy épp valamilyen testi szempontból hátrányos adottságúként. Ez egy szemlélet, melyet tudatosan kell megjeleníteni, kommunikálni és konkrét fejlesztések formájában megvalósítani.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az átadón elmondta: nagy öröm a kerületnek, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes támogatásával elsőként az országban Csepelen jöhetett létre egy olyan integrált tornapark és játszótér, ahol fogyatékos és ép gyermekek, valamint felnőttek együtt élvezhetik a felhőtlen kikapcsolódás, a játék és a testmozgás örömeit. Ez a játszótér ugyanakkor egy kiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos és ép gyerekek, családok megtalálják az együttműködés örömét az élet különböző területein is. Az egyedülálló tornapark- és játszótérrel tovább bővült a kerületi játszóterek száma, újabb kikapcsolódási lehetőséget biztosítva ezzel a családok számára.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. felhasználva korábbi játszótér építési szakmai tapasztalatait, ezúttal a projekt tervezési fázisában vett részt, valamint a játszótéri infrastruktúra kiépítéséhez járult hozzá.

Mind az ötletgazdák, mind a megvalósításban segédkezők, valamint Budapest Főváros – és Csepel Önkormányzata bíznak a most átadásra kerülő integrált tornapark és játszótér sikerében, valamint abban, hogy az érintett gyermekek, az őket kísérő szüleik és a felnőtt sportolni vágyók olyan élettérrel gazdagodnak a fővárosban, amely megfelelő helyszín lehet a rokonsorsú és az egészséges családokkal történő kapcsolatépítésre egyaránt.

A szabadtéri Integrált tornapark és játszótér megtalálható:
21. kerület, Budapest, Simon Bolivar sétány 4-8.