Befogadó játszóterek Budapesten

Speciális igényű gyermekek és szüleik számára mutatunk be olyan budapesti játszótereket, ahol a mozgáskorlátozott gyermekek együtt tudnak játszani ép társaikkal, biztonságban.  

A játszóterek az Access4you akadálymentességi tanúsításával rendelkeznek, és olyan befogadó játékeszközök várják itt a gyermekeket, amelyek tervezésénél figyelembe vették a legmagasabb fokú biztonsági előírásokat, miközben játékos környezetet teremtenek a felhőtlen közös élményhez.

Miért fontos ez?

Mert a speciális igényű gyermekek számára egy befogadó jövőt már a játszótéren el lehet kezdeni felépíteni. A közös játékból pedig nem csupán a speciális igényű gyerekek profitálnak, hanem azok az ép gyerekek és szülők is, akik ezen keresztül megismerhetnek egy színesebb világot és részesei lehetnek egy befogadó társadalomnak.

Csepel – Simon Bolivár sétány

Csepel - Simon Bolivár sétány
Simon Bolivar sétány – Játszótér

Az integrált tornapark és játszótér a speciális igényű gyerekek és felnőttek kikapcsolódási és sportolási lehetőségeit szolgálja. Az új játékok szinte minden életkorban jól használhatóak, lehetőséget kínálnak mind a kis- és nagymozgások, a helyzetváltoztatás, a szociális interakciók, gondolkodás, észlelés fejlesztéséhez. A játszótéren kívül egy több részből álló fitnesz eszközt is felállítottak, melyet az egészséges és a mozgássérült felnőttek számára alakítottak ki.
Részletek

Normafa Park – Anna-réti játszótér

Anna-réti játszótér (Kép forrása: Nagy Ákos, normafapark.hu)
Anna-réti játszótér (Kép forrása: Nagy Ákos, normafapark.hu)

A gyönyörű környezetben fekvő, ezüst fokozatú akadálymentes játszóteret néhány évvel ezelőtt újították fel, a Hegyvidéki Önkormányzat 18 fajátékot helyezett ki, közöttük 3 nagy várat, 2 mérleghintát, 2 rugós játékot, 2 hintát, 1 vonatot, 1 kis csúszdát, 1 fészekhintát, egy köteles mászókát és egy speciális igényű gyermekek által is kiválóan használható rugós játékot. A biztonságos ütéscsillapítást természetes fenyőkéreg mulcs adja. A játszótér egy gyönyörű panorámájú nagy rét szélén helyezkedik el, így a gyerekek számára teret ad a játszótéren kívüli játékra is. A rét kiválóan alkalmas piknikezésre és szabadtéri játékokra, labdajátékokra is.
Részletek

Zugló – Nagybecskerek téri játszótér

Zugló - Nagybecskerek téri játszótér
Nagybecskerek téri játszótér

Zuglóban, és egyben az országban is első integrált játszóteret még 2015-ben adták át a Nagybecskerek téren. Itt került elhelyezésre az első pillangó alakú libikóka, amiket közösen vehetnek igénybe sérült és ép gyermekek egyaránt.
Részletek

Újpalota – Lőcsevár utcai befogadó játszótér

Újpalota - Lőcsevár utcai befogadó játszótér
Lőcsevár utcai befogadó játszótér

A 15. kerületben, a Molnár Viktor és Lőcsevár utca sarkán, a Fejlesztő Gondozó Központtal szemben épült meg a kerület első akadálymentesített játszótere. Hat speciális játszószert telepítettek, amiket fogyatékkal élő és egészséges gyermekek is használhatnak.
Részletek

Fotók és szöveg forrása: Access4you