Czégányné Szűcs Margit

Tájékoztató könyvtáros, FSZEK

A könyvek szeretetét nagymamámtól örököltem, aki nagyon szép magánkönyvtárral rendelkezett, sokat olvasott és sokszor felolvasott nekem. A könyvtáros pálya iránti érdeklődésemet gimnáziumi tanáraim keltették fel, akik a történelem „faktosok” részére több kirándulást is szerveztek híres magyar könyvtárakba. E patinás intézetek régi könyveinek szépsége és a könyvtárosok tudása teljesen elvarázsoltak.

A főiskolai tanulmányaimat és könyvtárosi pályámat Bács-Kiskun Megyében kezdtem meg. A legtöbb tapasztalatot a könyvtári tájékoztató munkáról a megyei Európai Információs Pont munkatársaként szereztem meg, mivel a 2000-es években több könyvtárral együttműködve szerveztünk az Unióról programokat, kiállításokat, szolgáltatásokat.

2005 óta vagyok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa, 2012-től pedig a Központi Könyvtár tájékoztató könyvtárosaként találkozhatnak velem az olvasók, a könyvtárhasználati órára érkező diákok és a könyvtár egykori Wenckheim-palotáját megcsodáló turisták. A csoportoknak könyvtárismereti órákat és játékos foglalkozásokat szervezek. Az általános tájékoztatási munkakör mellett a Továbbtanulási Információs Szolgáltatás feladatait végzem. A Böngészdében a nyelvtanulást és továbbtanulást segítő állományok felelőse vagyok.

Minden nap embereknek szolgáltatok sokféle szerepkörben, és nagyon boldog vagyok, amikor a könyvtáramról, vagy a munkámról beszélhetek és bemutathatom nekik, hogy a mi könyvtárunk több, mint könyvtár!

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a főváros legnagyobb közművelődési intézményeként a lakosság több mint 12 százalékának közvetlen szolgáltatója, jelentős kulturális értékek őrzője és közvetítője. Az 1904-ben alapított intézmény tagkönyvtáraival együttesen biztosítja Budapest valamennyi kerületében a közkönyvtári ellátást. Korhatárra és érdeklődési körre való tekintet nélkül segíti az önképzést és a szervezett oktatást. Szolgáltatásaiban széleskörűen felhasználja az információtechnológiát. Jelentős szerepet vállal az olvasáskultúra és a könyvtárhasználat népszerűsítésében és fejlesztésében, fontosnak tartja az aktív kultúraközvetítői szerep felvállalását és közösségi tereinek megtöltését minőségi tartalommal. A Kálvin téren álló és az egykori Wenckheim palotát is magába foglaló Központi Könyvtár ellátja a nagyvárosi nyilvános közkönyvtár feladatait, és országos szociológiai szakkönyvtárként részt vesz a tudományos könyvtári ellátásban.

Weboldal: www.fszek.hu