5 hely, ahol találkozhatunk a Pál utcai fiúkkal

Nem véletlenül lett az ország második legkedveltebb könyve Molnár Ferenc regénye, amely kiállva az idő próbáját a mai gyerekeket is magával ragadja és az egész világot meghódította: számtalan nyelvre lefordították, hazánkon kívül sok másik országban kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. A regény szereplői által megtestesített emberi jellemek, viselkedésminták ugyanis univerzálisak, nem is csoda hogy nevük egy-egy jellemvonás szinonimájaként is él nyelvünkben.

Olyan könyvélmény, amelyet mindenképpen érdemes hús-vér élményekkel megerősíteni, elmélyíteni. Ha kedvet kaptatok hozzá, mutatjuk a város mely pontjain találkozhattok a Pál utcai fiúkkal vagy bújhattok a bőrükbe.

  1. A Pál utcai fiúk szobra

Szanyi Péter szobrász, a regény megjelenésének 100. évfordulója alkalmából, 2007-ben átadott, élettel és feszültséggel teli munkája a regény legendás „einstand” jelenetének egy pillanatát örökíti meg. A Práter utcai iskola bejáratának két oldalán elhelyezett öt alak közül 3 Pál utcai fiú: Nemecsek éppen golyót gurít, Kolnay és Weisz társaságában; a vörösingeseket pedig a két Pásztor képviseli, akik a bejárat túloldaláról figyelik a golyózókat. A regény idevágó részlete olvasható a falon elhelyezett kőtáblán.

5 hely, ahol találkozhatunk a Pál utcai fiúkkal
Fotó: Dr. Pinczés Sándor / Köztérkép.hu
  1. Múzeumkerti játszótér

A Nemzeti Múzeum kertjében elhelyezkedő, 2019 őszén átadott tematikus történelmi játszótér két, a lokációhoz kötődő ifjúsági regény, a Pál utcai fiúk (a fent említett “einstand” jelenet regénybeli helyszíne a “Múzium”, azaz a Múzeumkert) mellett Pásztor Árpád: A muzi – A múzeumkerti fiúk világát ötvözi, idézi meg. Nem véletlenül nyűgözi le a gyerekeket és a szülőket egyaránt: a (bel)város igényes, de hangulatában, stílusában egymáshoz többnyire nagyon hasonlatos játszótere közül kitűnik tematikájával, teljesen egyedi, részletgazdag elemeivel, a placcot megálmodó Dr. Hajdu-Nagy Gergely tájépítész számtalan kreatív ötletével és azok makulátlan kivitelezésével. Gőzfűrészüzem-mászóka, gojszlizás üveggolyó automatával (!), lóvasút, működő verkli… Ténylegesen a kihagyhatatlan kategória, itt minden Magyarországon élő, járó gyereknek játszania kell legalább egyszer.

5 hely, ahol találkozhatunk a Pál utcai fiúkkal
Fotó: jozsefvaros.hu/Józsefváros újság/Baranyai Attila
  1. A Grund

Egy másik helyszín is van, ahol a Pál utcai fiúk bőrébe bújhattok: a méltán népszerű Grund. A rendkívül sokoldalú vendéglátó- és szórakozóhely, kulturális- és közösségi színtér külső udvara nem utolsó sorban egy különleges játszótérnek is helyet ad, amelynek elemei a Pál utcai fiúk grundjának farakásait formázzák. Nem jellemző, hogy gondot okozna a gyerekeknek, mit is lehet ott csinálni: lecsatlakozva a szülői kézről azonnal belevetik magukat az ösztönös játékba, fogócskáznak, bujkálnak, csatáznak az “Jenga” tornyok között, fel-le másznak rajtuk. A helyszínen a regénybe is bele-beleolvashatunk, a falakra kifüggesztett, befotózott oldalaknak köszönhetően.

5 hely, ahol találkozhatunk a Pál utcai fiúkkal
Fotó: A Grund

4. Füvészkert

A regény talán legkalandosabb, vadregényes helyszíne a Füvészkert, amely a vörösingesek bázisa. Itt rejtik el a Pál utcaiaktól ellopott zászlót és innen szerzi vissza a kis hős Nemecsek, aki a csapatos és egyéni bevetések során háromszor is “megfürdik” a botanikus kert tavában és medencéjében. A fiúk kalandjainak és a kis főhős tragikus kimenetelű mártózásainak állít emléket az egy éve, 2019 augusztusában átadott, a látogatók és a Füvészkertért Alapítvány hozzájárulásának köszönhetően elkészült Nemecsek szobor. A Pálmaház ominózus medencéjében elhelyezett alkotás Zsigó András keramikus munkája.

5 hely, ahol találkozhatunk a Pál utcai fiúkkal
Fotó: Alensha

5. A Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális sétája és kiállítása

Nem foghat ki rajtatok sem karantén, sem rossz idő, ha a Pál utcai fiúk nyomába erednétek, a PIM virtuális sétájával és kiállításával ugyanis otthonról, a kanapéról, vagy ahogy ők írják a “szőnyegen hasmánt heverve” is bejárhatjátok a regény helyszíneit és igazi rajongóként mélyedhettek el az érdekességekben, háttérinformációkban.

PIM virtuális Pál utcai fiúk séta
PIM virtuális Pál utcai fiúk kiállítás