Milyen városban szeretnénk élni?

A címben feltett kérdésre nem olyan könnyű egyből felelni. Ám ha kisebb léptékben gondolkodunk, akkor szinte mindenki meg tudja fogalmazni, milyen lakókörnyéken, milyen utcában élne legszívesebben. A szerethető, élhető, otthonos város tulajdonképpen pont olyan, mint ezek a helyek, csak nagyobb méretben. Nem is kell nagyon elereszteni a fantáziánkat ahhoz, hogy beleéljük magunkat, milyen is lenne az ideális város, hiszen Budapesten is számos helyen megtaláljuk azokat a jó példákat, amiket követni kell.

Élhető utcák, terek

A jó utcára jó kilépni. Olyan, mintha az otthonunk folytatása lenne. Biztonságban érezzük magunkat rajta, ahogy gyermekeinket, unokáinkat is. Nem kell aggódnunk sem azért, hogy baleset éri őket, sem azért, hogy évekkel rövidül meg az életük, ha beszívják a levegőjét. Egy jó utcán szívesen sétálunk, sőt akár le is ülünk rajta egy padra beszélgetni. Mert elég csendes ahhoz, hogy halljuk egymás szavát, mert nincs rajta rekkenő hőség, és még hely is akad, ahol leülhetünk. Sőt, az is lehet, hogy egy kávét, egy limonádét vagy egy pohár bort is megihatunk közben.

Milyen városban szeretnénk élni?
Fotó: Soós Bertalan

Az ilyen helyeket szeretjük, ezeket keressük fel turistaként, amikor külföldön járunk, ahogy Budapesten is épp ezeket keresik a külföldi turisták. Minél több ilyen utca, tér és lakókörnyék van egy városban, annál jobb élni benne. Mindannyian tudnunk mondani néhány fővárosi példát – de vajon hányat? Ilyen a mi utcánk is? És a szomszéd utca is?

Milyen városban szeretnénk élni?
Fotó: Soós Bertalan

Olvass tovább: