Új festmény jelent meg a Tűzoltóság falán

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.


A járványügyi helyzet a nagyvárosi életre volt a legnagyobb hatással, egyéni és társadalmi szinten is itt generálta a legtöbb feszültséget. Ezért is fontos reflektálni erre a helyzetre kreatív köztéri megoldások szintjén is. A főváros városarculati cége a képpel a szolidaritás és az összetartozás üzenetét kívánta megjeleníteni, de arra is rámutat, hogy nincs mitől félnünk; ha baj van, valóban számíthatunk egymásra, mi budapestiek.

Hitka Viktória alkotásának ráadásul most különösen fontos üzenete van, hiszen a város összefogott, lakói együtt vészelték át az elmúlt hónapokat. A járvány generációkat kötött össze, összehozta a szomszédokat, a segítségre szoruló és segítő kezet nyújtó városlakókat és új közösségek, csoportok alakultak, barátságok szövődtek. Mindenki kivette a részét, ki így, ki úgy, de sokan helyt álltak és bizonyítottak.

A generációk közötti párbeszéd kialakulása segíti a legjobban azt, hogy egy társadalom képes legyen elfogadóan, együttműködve alakítani az életet. A globális és az individuális történelem ott van az idősebbekben, az új iránti vágy a fiatalokban, de egymás nélkül nem tud jól működni a kettő. Az egész vírushelyzet a kintről és a bentről szólt. Ezért az épület homlokzatának osztásait használva a rajzon is létrehoztam külső és belső tereket. A kenyér, mint ajándék, gondoskodás jelenik meg, a szomszéd néninek vagy a nagymamának. Benne van az irónia, a jól ismert érzés emléke, hogy – “még egy kovász-kérdés a facebookon és megőrülök”.De benne van a lenyomata annak is, hogy milyen, ha egy társadalom tényleg együtt tud működni. Talán ilyen váratlan helyzetek kellenek hozzá, mint ez a vírus… Talán nem baj, ha nem felejtjük el, hogy lehet így is” 

– elemezte a koncepciót Hitka Viktória, aki Budapesten született, és azóta is a városban él. Tanulmányai alapján képzőművész, de klasszikus értelemben nem készít műtárgyakat. Felnőtt és gyerekkönyveket tervez és illusztrál, porcelán tányérokra ír feliratokat, és civil szervezeteknek segít vizuális kommunikációval, adományozási kampánystratégiákkal.

Az alkotás, melyet a Színes Város Csoport művészei a 420 nm területű falfelületre varázsoltak közel 180 liter festékből, 12 nap alatt készült el. A városszínesítő csapat már számtalan budapesti tűzfalat megszépített és tett vonzóvá a helyiek és a turisták számára; absztrakt alkotásokkal vagy éppen ismert mesefigurákkal, de képzőművész diákok munkáival is találkozhattunk már a város több frekventált és eldugott pontján, általuk.

A falon szereplő új alkotás, A kovász is lehet híd most minden budapesti előtt szeretne tisztelegni és köszönetet mondani, amiért ilyen rendkívüli helyzetben is figyeltek egymásra és képesek voltak a valódi összefogásra. 

Kovász (főnév)

1. Erjesztett liszt; vízben több napon át érlelt őrlemény, amely az elkészítendő kenyér lisztjébe, tésztájába belekeverve azt is megkeleszti.

2. Átvitt értelembenHaladást biztosító tényező, illetve jó irányba vivő személy, aki jelenlétével közvetlenül vagy közvetve folyamatosan hat egy folyamatra, változásra.

Új festmény jelent meg a Tűzoltóság falán

Fotókredit: Farkas András