Összművészeti LMBTQ fesztivál indul szeptember 8-án

A színes programkínálatból idén kiemelkedik a Családok című, az LMBTQ párok és szivárványcsaládok hétköznapi életét végigkísérő kiállítás és a Freak Fusion újcirkusz társulat bemutatója, de számos izgalmas vetítésen is részt vehetnek az érdeklődők.

Összművészeti LMBTQ fesztivál indul szeptember 8-án
Freak Fusion

A Humen Fesztivál először 2016-ban indult el, amikor még mindössze egy filmhét programjával kívántak a szervezők eljuttatni a hazai nagyközönséghez LMBTQ tematikájú alkotásokat, az itthon addig nem vetített filmeken keresztül pedig közelebb hozni a magyar társadalmat ehhez a közösséghez, egyfajta hidat képezve a kettő között. A kezdeményezés mára sokszorosára duzzadt, egyfajta összművészeti LMBTQ kulturális eseménysorozattá vált, a filmes tematika pedig kiegészült színházi és kortárstánc-előadásokkal, kiállításokkal és egyéb programokkal is – mind a társadalmi elfogadás jegyében.

A fesztivál filmes programjában idén nyolc ország alkotásait lehet megnézni, így Németországból, Franciaországból, Írországból, Grúziából, Dél-Afrikából, az Egyesült Államokból, Taiwanról és Vietnámból is érkezett egy film, amelyeket eredeti nyelven, magyar felirattal láthatnak a nézők szeptember 10-13. között a Művész Moziban. Ezek között találhatjuk az Oscar-díjra is jelölt És aztán táncoltunk c. alkotást, vagy a feltörekvő színészként Cannes-ban díjazott Félix Maritaud főszereplésével készült Vad c. drámát.

Összművészeti LMBTQ fesztivál indul szeptember 8-án
Jelenet az és aztán táncoltunk című filmből

Az Art9 Galériában látható a fesztivál idei fotókiállítása, amelynek középpontjában idén a családok állnak – és amely azt is hivatott megmutatni, hogy a szivárványcsaládok és LMBTQ párok élete pontosan olyan a hétköznapokban, mint egy átlagos magyar családé. A kiállítás mellett színházi előadások is kerültek fesztivál eseményei közé, így a Freak Fusion „Restlesslegs” c. újcirkusz előadása vagy Elfriede Jelinek „Árnyék (Eurüdiké mondja)” c. színdarabjának adaptációja a Trafóban, az Itt és Most Színház improvizációs alkalmai, vagy a Pinceszínházban tartott több musical.

Ez nem egy kulturális fesztivál melegeknek, hanem egy meleg kulturális fesztivál mindenkinek.” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapító-ügyvezetője, akinek célja az, hogy a fesztiválon keresztül minél több ember betekinthessen az LMBTQ közösségek életébe.  A sokszínű program, melynek magját a filmek adják, már harmadik éve összművészeti fesztivállá nőtte ki magát és második éve fotókiállítással is kiegészül. A Humen célja, hogy a magyar kultúrát és a szemléletet egy nyugati irányba mozdítsa előre, változásokat eredményezve a gondolkodásmódban és a társadalmi nyitottságban. A fesztivál programjai részletesen alább olvashatók.

A Humen Fesztivál honlapja: http://humenfesztival.hu/

A Humen Fesztivál a Facebookon:

A fesztivált beharangozó videó: https://www.youtube.com/watch?v=QE7DH_ues3Y