Az élhető város egyik kulcsa: legyen mit látni és csinálni!

Hogyan teremthetünk élhető várost, egyáltalán mitől élhető, egészséges egy város? Lucy Saunders brit közegészségügyi és közlekedési szakértő alkotta meg az Egészséges utcák megközelítést, melynek lényege, hogy minden városi közterület- és közlekedésfejlesztést egy általánosabb célrendszer alá rendel, amelynek célja az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítása.

Németh Gyöngyös írása.

Az élhető város egyik kulcsa: legyen mit látni és csinálni!
Fotó: Soós Bertalan

Az egészséges utcák koncepciója a Járókelő.hu csapatának köszönhetően lett magyarul is elérhető. Ez alapján az egészséges és élhető utcák megvalósulásának egyik fontos feltétele, hogy ez embereknek legyen mit látniuk és csinálniuk!

A Kibérelem.hu oldal ennek megvalósulásában támogatja a várost és a kerületeket: az üres üzlethelyiségek kiadása, vagy bármilyen hasznosítása azt segíti elő, hogy az embereknek bizony legyen mit látniuk és legyen mit csinálniuk!

Amikor egy város lakói és az odalátogató turisták pezsgő üzletekkel, vendéglátó helyiségekkel, galériákkal, vagy akár szemrevaló kirakattal rendelkező co-working irodákkal teli utcákban sétálnak, akkor a nézelődés, a vásárlás, a rendezett környezet megélése miatt garantáltan kellemesebben, boldogabban érzik magukat.

Egyre könnyebb lesz önkormányzati üzlethelyiséget keresni!

A Kibérelem.hu projekt egyik fő célja, hogy Budapest üresen álló üzlethelyiségeit – legyen az akár önkormányzati, akár magántulajdonban lévő – összegyűjtse egy platformra, ezzel könnyítve a vállalkozók, vagy vállalkozni vágyók tájékozódását ezen a területen.

Az élhető város egyik kulcsa: legyen mit látni és csinálni!
A kiberelem.hu nyitóoldala

A projekt tavaly nyáron startolt el igazán, akkor négy kerület csatlakozott és tette fel a könnyen kereshető felületre az üresen álló, hasznosítható helyiségeit – a II., a VIII., a XV. és a XVIII. kerületek voltak a projekt úttörői. A kerületek aktivizálódása a magán bérbeadókat is megmozgatta, így egyre több ilyen jellegű ingatlan is felkerült az oldalra, a város számos kerületéből.

A koronavírus azonban itt is éreztette hatását: az önkormányzatok fő fókuszába a járvány okozta károk enyhítése, a kerületi lakosok egészségügyi és szociális támogatása került.  Az első hullám elmúlásával viszont szabadultak fel kapacitások, melyeket a gazdasági károk mérséklésére tudnak fordítani.

Az élhető város egyik kulcsa: legyen mit látni és csinálni!
Fotó: Soós Bertalan

Ez indikálta azt a folyamatot, hogy az elmúlt hetekben egyre több önkormányzat jelezte szándékát a Kibérelem.hu-hoz való csatlakozáshoz, ennek köszönhetően pedig a következő hetekben számos bérelhető, pályázható önkormányzati ingatlan lesz elérhető a felületen.

És hogy ez miért jó a budapestieknek? Mert sokkal könnyebben, gyorsabban, egy platformon találhatják meg a vállalkozók, alkotók azt a helyet, ahol a következő időszakban a munkájukat végezhetik. Nem lesz szükség a különböző kerületek különböző kommunikációs csatornáit figyelni – egy helyen, lokális gazdasági elemzéssel kiegészítve kereshetnek a megfelelő helyiség után.