Gyűlölik vagy rajonganak érte – könyv jelent meg a budapesti brutalizmusról

Gyűlölik vagy rajonganak érte – könyv jelent meg a budapesti brutalizmusról

Nem túl vaskos, ám annál fontosabb, hiánypótló kötet jelent meg a budapesti építészet egy rengeteg indulatot kiváltó korszakáról, stílusáról. 

Bartha Dorka írása.

A szélsőséges vélemények – szájhúzó fintorgás vagy elképesztő rajongás, ami a brutalizmust övezi – nem csak kis hazánk elszigetelt jelensége, hanem világszinten általános reakciók. Elég csak arra gondolni, hogy a közelmúltban micsoda port kavart nemzetközi szinten is a berlini „Mäusebunker”-nek becézett kutatóépületének a bontási híre. Ellenzői szerint ezek az épületek ridegek, barátságtalanok, csúnyák míg rajongói éppen a az őszinteségüket, az anyagok és szerkezetek láthatóságát emelik ki, és az épületek nem egyszer erős szociális, közösségi funkcióját és kötődését. 

Ha tiszta formájában nem is sok ilyen épülettel találkozunk, hatása megkerülhetetlen volt itthon is, templomtól a toronyházakig találunk erősen a brutalizmus felé hajló építményeket.  De ki volt az a magyar származású sztárépítész, akinek fontos szerepe volt a brutalizmus kialakulásában, és kik voltak a hazai kísérletező kedvű építészek? Nekik milyen technikai nehézségekkel kellett szembenézniük? Mi lesz az épületek mai sorsa, milyen veszélyek fenyegetik létüket?

Branczik Mártának a 10+1 Budapest sorozat nyitóköteteként megjelent írása Batár Zsolt fotóival nem csak 11 különleges helyszínre kalauzol el minket, de a stílus születését és magyar kontextusait is ismerteti. 

Branczik Márta művészettörténész a Kiscelli Múzeum Virtuális leletmentés projektjének ötletgazája – ennek keretében több, mára sajnálatos módon elpusztított épületet (Teherelosztó, Kossuth téri Magyar Kereskedelmi Kamara Székháza) örökítettek meg gazdag külső és belső fotódokumentációs anyaggal az utókor számára. 

A komoly szakmai kutatásokra és tudásra alapozott kötet látványos, az érdeklődők számára is fogyasztható formában kalauzol el az építészettörténet egy sokáig mellőzött, ám annál izgalmasabb területére, ráadásul a magyar mellett angol nyelven is elérhető.

  • Branczik Márta: brutalizmus
  • Kiadó: Kedves László, 2020
  • Ár: 2200 forint