“Idejön valaki és leesik az álla!”

Szakértők szerint a túl-turizmus egy megoldása a turisták tér- és időbeli széthúzása. Most nagyon nincs mit széthúzni, de a nagyvárosok peremkerületei kitüntetett szerepet játszhatnak ebben. Az Óbudai Esernyős egy kis kávézóból nőtte ki magát a Győr méretű kerület kulturális turisztikai központjává, aminek a híre külföldig ér. A tapasztalatokról Polgár Judit turisztikai területvezetővel és Halmai Róbert ügyvezetővel beszélgettünk.

Hogy kezdődőtt?
Polgár Judit: A Fő tér régen egy közlekedési útvonal volt; az emberek a lakótelepről elindultak dolgozni és átvágtak a téren, este ugyanez visszafelé. Meg akartuk őket állítani, közösségi helyszínt létrehozni, életet lehelni a térbe. Egyre több terünk és funkciónk lett, kamaraterem, kortárs galéria, co-working iroda.

“Idejön valaki és leesik az álla!”
Polgár Judit
Fotó: Vereczkei András

Ragadós a példátok?
PJ: Remek lehetőség a többi, nem mainstream látnivalót tömörítő peremkerület számára. Ezeket a városi sétálós cégek már felfedezték, de most van ebben egy komoly potenciál: senki nem szeretne tömörülni a belvárosban és újabb úti célokat keres. A rengeteg adottságunk miatt nagyon szerencsések vagyunk

Nem nehéz egységbe foglalni a rengeteg különböző adottságot?
Halmai Róbert: Nem olyan nehéz egységes kínálatként kezelni a szolgáltatásainkat. Én pécsi vagyok; Óbuda teljesen rá emlékeztet. Minden megvan: kis utca, ókor, panelház. Szerintem ez a sokszínűség csak erősíti egymást, ahogy láttam Pécs esetében úgy Óbudára is igaz ez.

“Idejön valaki és leesik az álla!”
Halmai Róbert
Fotó: Vereczkei András

Honnan érkeznek a vendégeitek?
PJ: Alapvetően belföldiek, de az információs pontunkon havonta akár száznál is több külföldi megfordult. Itt nagyon erős a lokálpatriotizmus, a helyiek számára Óbuda nagyon fontos. Célunk, hogy programtervezésnél a szomszédos kerületek lakóinak is eszükbe jussunk. Sokszor tapasztaljuk, hogy idejön valaki és leesik az álla.

HR: A helyieknek is szeretnénk megmutatni a kerület kincseit, ahogy még talán ők sem ismerik azt. Minden turisztikai kínálat alapja, hogy a helyiek is jól érezzék magukat a lakóhelyükön. Más is szívesen látogat oda, ha ők ezt sugározzák.

A Sziget sok látogatót és vendégéjt hoz a kerületnek?
PJ: Statisztikailag igen; a KSH-nál van egy kiugró időszak a kemping miatt, de egyelőre nincs átfedés a Sziget közönsége és Óbuda iránti érdeklődése között.

Mi a kerület leglátogatottabb helyszíne?

HR: A mi kávézónk! (Nevet.)

PJ: Az országos hírű múzeumok, mint a Vasarely és Aquincumi Múzeum. A Kobuci kert szinte mindig teltházas. És ideköltözött a Csodák Palotája is.

Bennem Óbuda képe összefonódik a Gázgyárral.
PJ: Valóban nagyon szép de, a károsanyag-mentesítés kérdése miatt egyelőre nem hasznosítható. Egy városi sétákat kínáló cég szervez oda gyalogos és biciklis túrákat.

HR: Nagy potenciált látok a Gázgyárban kulturális, szabadidős turizmus terén. Reméljük, hogy nem például bevásárló központ nyílik benne, hanem közösségi hasznosításra kerül.

Hogy vészeltétek át a tavaszt?
HR: Az esernyős több szempontból is szerencsés, Különböző szolgáltatásaink egységes kínálata révén több lábon állhatunk. Ha az egyik láb kiesik, a többivel folytatható a működés.A vendéglátással, közösségi irodával kiegészített kulturális szolgáltatásaink tették lehetővé a mihamarabbi újranyitást. Így más hasonló szervezetekhez képest viszonylag hamar vissza tudtuk szerezni a vendégkörünket. Fokozatosan indultunk újra, jelenleg már „csak” a turisztikai tevékenységünk szünetel.

PJ: Amíg zárva voltunk, a Visit Óbuda facebook oldalán tájékoztatattunk a kerület látnivalóiról, aktuális online programokról, amivel a kerület határain túl is megszólítottuk az embereket. Ha ne adj’ isten ismét hasonló irányba változik a helyzet, továbbra is életben tartanánk így az érdeklődést.

Mit hozhat a jövő?
HR: A jegyértékesítés kismértékben visszaesett. Végül bár bejönnek a korábbi számok, de a legutolsó pillanatig várnak a látogatók. Erre kell nekünk megfelelő válaszokat találni. A köztéri rendezvényekben – kiállításban, koncertben – rengeteg lehetőséget látok. Nem tudjuk, hogy melyik hét melyik napja mit hoz. A bizonytalanságra kell hagyatkozni és abból építkezni. Ez mindannyiunktól megköveteli a körülményekhez, lehetőségekhez való folyamatos alkalmazkodást, kreativitást.

PJ: Augusztusban a kerület múzeumai, galériái, vendéglátóhelyei és a Polaris Csillagvizsgáló részvételével az elmaradt Múzeumok Éjszakája helyett spontán, az esélytelenek nyugalmával az Óbudai Kult Éjt. szerveztünk. Várakozáson felüli érdeklődés kísérte, amiből látszik, hogy mind a keresleti, mind a kínálati oldalon megvan a szándék és az érdeklődés.