Így lesz Budapest olyan, amilyennek te szereted

Egy éve azzal a vállalással kapott felhatalmazást a főváros vezetése, hogy annak lakóival közösen, egy zöldebb, élhetőbb, szabadabb, gondoskodóbb és együttműködőbb várost fejlesszen.

Molnár Bence írása.

Így lesz Budapest olyan, amilyennek te szereted
fotó: Soós Bertalan

Azóta a társadalmi egyeztetések Budapest tervezésének minden területén új szintre léptek, akár a város hosszútávú fejlesztési stratégiáját, akár egyes területek rövid és középtávú fejlesztési irányait nézzük. Budapest klímastratégiáját, például egy olyan demokratikus párbeszédre alapuló módszerrel (közösségi gyűléssel) alapozza meg a városvezetés, amely eddig példátlan volt Budapest életében.

Van azonban egy programelem, amely szinte teljes egészében a városlakók kezébe adja a döntést, egymilliárd forint sorsáról. Ez a részvételi költségvetés. A külföldi nagyvárosokban már évek óta nagy sikerrel működő módszer idén megérkezett Budapestre is.

Így lesz Budapest olyan, amilyennek te szereted
Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Honnan indult?

A részvételi költségvetés ötlete a brazíliai Porto Alegre városában született meg a ‘90-es években, és ma már világszerte elterjedt, és népszerű eleme a városkormányzásnak.

Többek közt Bolognában, New Yorkban, Szöulban, Madridban, Párizsban különböző modellekkel működtetnek részvételi költségvetést. Az említett városok közül Párizs kimagasló sikere, valamint a város struktúrájának hasonlósága arra buzdította Budapest új vezetését, hogy a város részvételi költségvetését a párizsi minta alapján valósítsa meg.

Ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy az ötletek beadásához és a szavazáshoz szükséges szoftvert, a párizsiak bárki által, ingyenesen felhasználhatóvá tették, a Fővárosi Önkormányzat ezt a szoftvert alakította át a budapesti igényekre.

Mit jelent, hogy részvételi?

A részvétel mindig valamiféle együttműködést jelent. A részvételi költségvetés azt jelenti, hogy a főváros költségvetésében elkülönített összegről, azaz idén 1 milliárd forint felhasználásáról, a lakosság ötletei alapján, és mindvégig a lakossággal együttműködésben dönt a városvezetés.

Az ilyenfajta társadalmi részvétel sokféle lehet, Budapest részvételi költségvetésében a részvétel elsősorban az interneten keresztül valósul meg, egyszerű, szinte játékos formában. Az internetes benyújtáshoz lehetőség lesz segítség igénybevételére.

Így lesz Budapest olyan, amilyennek te szereted
Fotó: Soós Bertalan

A te ötleted változtatja meg Budapestet!

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, de jelentheti akár egész Budapestet, ez már csak elszántság és fantázia kérdése.

Jelenleg a folyamat elején, az ötletgyűjtési szakaszban vagyunk. Három meghatározott kategórián belül bármilyen ötletet lehet benyújtani október 1. és december 31. között az otlet.budapest.hu oldalon.

Ez a három kategória:

  • Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább 3 kerületet) érintő ötlet. Ebben a kategóriában 2 nagyobb ötlet megvalósítására lesz lehetőség, egyenként legfeljebb 250 millió forintos keretösszeggel. 
  • Zöld Budapest: a fővárosi zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő ötletek. Ebben a kategóriában egy projekt költsége nem haladhatja meg az 50 millió forintot, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forintot tesz ki. 
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forint, alsó értékhatár nincs, a kategóriára szánt teljes keretösszeg pedig 250 millió forint. 
Így lesz Budapest olyan, amilyennek te szereted
Fotó: Soós Bertalan

Az ötletek gyűjtésével párhuzamosan, a Fővárosi Önkormányzat már dolgozik azok előszűrésén és szavazásra terjesztésén. Minden ötletet sok szempontból meg kell vizsgálni, hogy azok mennyire kivitelezhetők, esetleg összevonhatók-e más ötletekkel, megvalósíthatók-e más fejlesztések keretein belül.

2021 márciusában indul a szavazás! Addig minden ötlet átmegy a Fővárosi Önkormányzat előszűrésén, és a formailag is megfelelő, végső, nyilvános listán szereplő ötletekre bárki szavazhat is.

A legtöbb szavazatot elnyerő ötleteket végül a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

Ötletelj bátran, mert a te ötletedtől lesz jobb hely Budapest!

Ne feledd:

Ötlet beadás: 2020. október 1-től 2020. december 31-ig

Szavazás: 2021. március 1-től március 31-ig