Mire költsön el Budapest 1 milliárd forintot? -Már csak egy hónapig tart az ötletgyűjtés a részvételi költségvetésben!

A Fővárosi Önkormányzat 1 milliárd forintot különített el a részvételi költségvetés tesztévének beindítására. Az ötletek beadására 2020. december 31-ig van lehetőség az otlet.budapest.hu oldalon. Az ötletbeadási időszak fele után járva arra gondoltunk, megnézzük hány és milyen ötlet érkezett eddig, mit fejlesztenének a budapestiek, és arra is adunk tippeket, hogyan érdemes új ötleteket beadni.

A „Nyitott Budapest” Társadalmi Együttműködési Osztály írása.

Milyen ötletek érkeztek eddig?

A budapestiek aktív, felelős állampolgárként vágtak bele a kísérletbe. 275 ötletet küldtek be másfél hónap alatt, amelyek mind arról szólnak, hogy hogyan tehetnénk Budapestet együtt egy jobb, zöldebb, gondoskodóbb várossá!

Az ötletgazdákat leginkább foglalkoztató kérdések: a kerékpáros infrastruktúra javítása, a forgalmi dugók mérséklésének modern eszközei, az üresen álló üzlethelyiségek hasznosítása, komposztálók-közösségi kertek létrehozása, valamint a közvécék sajnálatosan alacsony száma a fővárosban.

Mire költsön el Budapest 1 milliárd forintot? -Már csak egy hónapig tart az ötletgyűjtés a részvételi költségvetésben!
Ásító sofőr a Szabadság hídon. – Sok ötlet érkezett a forgalom átalakítására. (Fotó: Bódis Krisztián)

Emellett számtalan helyi kihívásra adott konkrét válasz érkezett, közlekedési, zöldterület-fejlesztési és más kérdésekben. Az azonos témakörben érkező ötletek nem jelentenek problémát, sőt ezek kihangsúlyozzák a városvezetés számára, hogy a kérdés sokakat foglalkoztat.

A márciusi szavazásra, ahol eldől, hogy mely ötletek valósulhatnak meg az 1 milliárd forintból ezek a többszörösen beadott ötletek az ötletgazdák bevonásával összevonásra kerülnek, hogy ne oszoljanak meg a szavazatok az azonos ötletek között. Az eddig beérkezett és közzétett ötleteket itt lehet nézegetni.

A hivatal munkatársai ezzel párhuzamosan elkezdték az ötletek elemzését. Arra keresik a választ, hogy az adott ötlet megfelel-e a felhívásban szereplő kritériumoknak, azaz tekinthető-e zöld, gondoskodó tárgyúnak, vagy egész Budapestet fejlesztő ötletnek?, szakmailag illeszkedik-e Budapest – illetve az érintett kerület – hosszútávú fejlesztési stratégiájába?, megvalósítható-e az 50 (illetve 250) millió forintos keretösszegből?, nem esik-e a Magyar Állam hatáskörébe?

Mire költsön el Budapest 1 milliárd forintot? -Már csak egy hónapig tart az ötletgyűjtés a részvételi költségvetésben!
(Fotó: Bódis Krisztián)

Javaslatok a további ötleteléshez

Az ötletek fenti szempontok szerinti elemzése kapcsán a következő megfigyeléseket tettük, amit annak reményében osztunk meg, hogy a második félidőben még több, a részvételi költségvetés működéséhez még jobban illeszkedő ötlet érkezik majd:

  • Sok az átfogó, egész Budapestre vagy annak nagyobb részeire (pl. belváros, kivezető sugárutak, parkok stb.) vonatkozó ötlet, amelyek nem férnek bele még az „Egész Budapest” kategória 250 millió forintos keretösszegébe sem. Ilyen ötlet beadásakor érdemes egy szerintünk alkalmas, konkrét helyszínt megnevezni, ahol tesztjelleggel megvalósulhatna a fejlesztés.
  • Sokan küldenek olyan fejlesztési ötletet, ami alapvetően szabályozási kérdések megváltoztatására irányul (pl., hogy az építési jog írjon elő „zöldebb” építési módokat). Ezeket a javaslatokat is továbbítjuk az illetékeseknek, azaz kárba nem vesznek, de maga a részvételi költségvetés inkább a beruházási jellegű, építkező, infrastruktúra telepítő ötleteket tudja megvalósítani.
  • A részvételi költségvetés kerete nem használható fel fenntartási, karbantartási feladatok ellátására. Arra kérünk mindenkit, hogy új fejlesztések ötleteit küldje be nekünk.

December 31-ig várjuk a további város-, vagy környékfejlesztő ötleteket az otlet.budapest.hu -ra. Egy ötletgazdától akár többet is!

Mire költsön el Budapest 1 milliárd forintot? -Már csak egy hónapig tart az ötletgyűjtés a részvételi költségvetésben!
Mire lenne szüksége Budapestnek? (Fotó: Bódis Krisztián)