Gyorstesztelés a koncertek előtt – a BFZ válasza a járványra

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) novembertől egyedi, különleges módszerrel teremti meg a klasszikus zene hallgatásának biztonságos feltételeit. Koncertjeik előtt innentől a közönség minden tagja gyorsteszten vesz részt az adott helyszínen, majd a megnyugtató eredmény ismeretében teljesen ellazulva hallgathatja a legismertebb magyar zenekar játékát.

„Azt szeretném, hogy a BFZ koncertjein mindenki teljes biztonságban legyen, hogy egyértelműen kizárjuk a fertőzés veszélyét. A nézőtéren és a színpadon is csak negatív teszttel rendelkező emberek lesznek, a vírus nem juthat be a termekbe! Így mindenki félelem nélkül adhatja át magát a zene élvezetének. Jöjjenek el a Biztonságos Koncertekre!” – hangzott el Fischer Ivántól, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójától.

Gyorstesztelés a koncertek előtt – a BFZ válasza a járványra
A Budapesti Fesztiválzenekar művészei októberben (Fotó: BFZ)

A Fesztiválzenekar hangversenyeire érkező érdeklődőket antigén gyorstesztekkel készülnek tesztelni, amíg nem áll rendelkezésre egy ennél is gyorsabb és hatékonyabb módszer a biztonságos környezet megalkotásához. Ennek mikéntjéről a közönség tagjai hírlevélben és a zenekar honlapján kapnak teljeskörű tájékoztatást. A Fesztiválzenekar a mindenkori előírások betartásán túl így szeretne még jobban gondoskodni a hallgatóságról.

A Biztonságos Koncertek elindításának ötletét a Fővárosi Önkormányzat is örömmel támogatja. Az első tesztelt koncertek a Zenés körút című új hangversenysorozat és a Zene éjszakája eseményei lesznek – utóbbit idén november 17-én rendezi meg a Fesztiválzenekar és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. a Fővárosi Önkormányzat támogatásával, a Budapest Nap alkalmából.

Gyorstesztelés a koncertek előtt – a BFZ válasza a járványra
A zene éjszakája 2019-ben, az Akváriumban (Fotó: Halmai Gyöngyi)

„A főváros vezetése továbbra is a széleskörű és rendszeres tesztelést és a korrekt tájékoztatást tartja a legfontosabbnak a koronavírus terjedése elleni küzdelemben, ezért az első pillanattól üdvözli a Fesztiválzenekar „Biztonságos Koncert” koncepcióját. Biztos vagyok benne, hogy a művészet, a zene segít a léleknek elviselni ezt a bizonytalan időszakot, és éppoly fontos ez most, mint a fizikai biztonság. Vigyázzunk egymásra, a művészekre, és tartsuk életben a fővárosi kulturális életet, ameddig és amennyire ebben a helyzetben lehetséges” – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.