Tudatos karácsony – 10 fenntartható ünnepi ötlet

Az ünnepek idején sokszor régi megszokásból vásárolunk vagy teszünk ezt-azt. Érdemes ezeket a berögzült dolgokat átgondolni, vajon nincs-e rá más, új, esetleg jobb megoldás? Ezekkel az újításokkal sokat tehetünk egy környezetbarát és szerethető ünnepért, mégsem kell lemondanunk a karácsony varázsáról!

Kispál Luca írása.

1. Ne csak az ünnepi menüt tervezzük meg előre, hanem a beszerzési forrásokat is! A legjobb alapanyagokat egyenesen a termelőktől is meg lehet vásárolni, akár a helyi piacokon. Ha a nagy főzés-dömping előtt előre egyeztetünk az eladókkal, biztosan tudják teljesíteni a legkülönlegesebb rendelést is!

2. A tárgyi ajándékok mellett egyre népszerűbbek az úgynevezett élmény-ajándékok. Most sajnos nem sok programra van lehetőségünk, de így is ajándékozhatunk utalványt például egy különleges kozmetikai kezelésre, fodrászhoz, manikűröshöz. Amellett, hogy meglepettünk kényeztető ajándékot kap, még a helyi kisvállalkozókat is támogatjuk ezzel.

3. Az ünnepi asztal fényét emelheti a textilszalvéta! A teríték sokkal elegánsabb lesz, a szemétbe pedig eggyel kevesebb dolog kerül.

4. Nem szükséges minden évben újabb és újabb nyomtatott csomagolópapírt vásárolni, nyomda segítségével mi is készíthetünk otthon egyedi papírokat háztartási papírra vagy egyéb meglévő papírokra.

Tudatos karácsony – 10 fenntartható ünnepi ötlet
Fotó: Kispál Luca

5. Cellux helyett használjunk papír ragasztószalagot, műanyag szalagok helyett textilt, vagy natúr spárgát.

6. A nagytakarítás során könnyedén csökkenthető a vegyszerek mennyisége. Az ablakokat például elegendő citrusos ecettel és újságpapírral áttörölni, így természetes módon érjük el a tiszta és csillogó hatást, a citrus illata pedig a sokak számára zavaró ecetet is semlegesíti.

7. Kerüljük a többszörösen, díszdobozba csomagolt ajándékokat, kozmetikai csomagokat! Sokkal egyedibb, ha ezek helyett mutatós kézműves szappanokat, natúrkozmetikumokat ajándékozunk, és a szemétbe kerülő csomagolás mennyisége is jóval kevesebb lesz.

Tudatos karácsony – 10 fenntartható ünnepi ötlet
Fotó: Kispál Luca

8. A karácsonyhoz hozzátartoznak a puha, meleg fények. Ezekhez az égőkhöz használjunk újratölthető elemet, és bátran térjünk vissza a hangulatos gyertyafényhez is!  

9. Ajándékcsomagok dekorálásához használhatunk ágakat, bogyókat, leveleket. Rozmaring, tuja, borostyán, fenyőág, csipkebogyó, magyal: ezek a növények passzolnak az ünnephez és a városban vagy környékén is könnyen beszerezhetőek!

Tudatos karácsony – 10 fenntartható ünnepi ötlet
Fotó: Kispál Luca

10. A karácsonyi ételmaradékok elpakolásakor kerüljük a folpackot, alufóliát, zacskókat. Az ételeket dobozokban, befőttes üvegekben is tárolhatjuk, ráadásul hulladékmentesen!

További környezetbarát ötletek a Körúti Asszonyka Facebook oldalon!

Tudatos karácsony – 10 fenntartható ünnepi ötlet
Fotó: Kispál Luca