5 családi túratipp Budapesten és környékén

Viadukt, várrom, kilátó és több legendás helyszín is került túraajánlónkba, hogy garantált legyen a szórakozás a fiatalabbaknak is! Túrazsákot bepakolni, túrabakancsot fel, és kezdődhet a kirándulás Budapesten és környékén. 

De vajon merre indulj a családdal, ha szeretnétek elkerülni a tömeget, és egy könnyű túrát tennétek, ami a gyerkőcök számára is izgalmas látnivalókat ígér? Mutatunk 5 túraútvonalat! 

A jó családi túra receptje 

Hozzávalók: 

  • Megfelelő mennyiségű szendvics, csoki és forró tea 
  • Kényelmes, strapabíró ruházat, vízálló lábbeli
  • A gyerkőcök számára (is) izgalmas látnivalók: várrom, barlang, vízesés, kilátó, magasles, állatsimogató stb.

+1 Tapasztalatból írjuk, hogy érdemes legalább két gyerkőcöt a „nyakunkba vennünk”, így elkerülhetők, de legalábbis könnyebben elcsendesíthetők a „mennyit megyünk még?” jellegű felcsattanások ☺  

Útvonal tippek családi túrákhoz 

Túra a Gellért-hegytől a Széchenyi-hegyig 

Látnivalók: Gellért-hegyi Sziklatemplom, Gellért püspök szobra, Citadella, Tabán, Széchenyi Emlékmű, Normafa 
A budai zöld túra útvonal különlegessége, hogy a főváros legszebb budai zöldövezeti területén vezet át, a Gellért-hegytől Nagykovácsin át egészen Telkiig fut. Családi túraként a több mint 44 km-es hosszával kicsit sok lenne, de részleteiben teljesítve izgalmas bakancsos városnéző program. Hétvégi kiruccanásképp a Gellért-hegytől a Széchenyi-hegyig tartó 12,4 km-es szakaszt ajánljuk, és mivel ez a városon keresztül vezet, bármikor megszakítható, és az útvonalon bárhol be lehet szállni. 

Kilátás a citadelláról / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)
Kilátás a citadelláról / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)

Táv: 12,4 km Szint: 622 m
Részletes leírás és térkép itt…

Macis játszóteres, oroszlánsziklás kilátótúra

Látnivalók: Árpád-kilátó, Macis játszótér, Oroszlánszikla
A gyerekeknek való túra mintapéldánya, félúton a tényleg igényesen felújított Macis játszótérrel, az Árpád-kilátóval, Oroszlánsziklával és a vége felé füves focipályával és mindezt kellemes, 6 kilométeres hosszal, 210 méter szinttel. Bár végig sűrű fás körmyezetben halad, csak néha távolodik el a lakott területtől, így kezdő túrázók számára is biztonságos. Nem éppen a legritkábban látogatott útvonalak egyike, de ha nem csúcsidőben jövünk, akkor nem sok emberrel fogunk találkozni.

Oroszlánszikla / ©Mozgásvilág
Oroszlánszikla / ©Mozgásvilág

Táv: 6km, Szint: 210m
Részletes leírás és térkép itt…

Ördög-orom és Farkasvölgy minikaland

Látnivalók: Ördög-orom dolomitsziklái, Ördög-szószék, kilátópont, Farkasvölgy, átkelés a patakon, Normafa
A túra kicsit több mint egy egyszerű séta. A csúszásmentes cipő, a gyermekek részéről lépésbiztonság szükséges hozzá, hiszen az első szakasza meredekebb, sziklás, néhol kapaszkodós terepen vezet. Saját tapasztalatból írjuk, hogy éppen az első szakasz izgalmai miatt oly kedvelt a gyerekek körében. Ha pedig ezen a szakaszon túljutottunk, vár az erdő, a patak, könnyed kaptató a Normafára. Bár mostanában egyre többen kezdik felfedezni a városnak ezt a szegletét, még mindig viszonylag szellősen, a tömegeket elkerülve túrázhatunk ezen az útvonalon a kedvelt normafai rétesezőig.

Felfelé a zöld háromszög jelzésen / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)
Felfelé a zöld háromszög jelzésen / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)

Táv: 7km Szint: 275m
Részletes leírás és térkép itt…

Csillebérc- Frank-hegyi turistaház túra

Látnivalók: piktortégla üregek, kilátópont
Oly sok szép túra útvonal van a Budai hegyekben, miért pont a Frank-hegy maradna ki? A helynek az a legfőbb vonzereje, hogy Budapest szélén van, egészen közel a városhoz, így akár egy vasárnap délutáni sétára is eljöhetünk ide, vagy akár hozzá is csatolhatjuk egy hosszabb túrához, mindenképpen könnyen elérhető, és érintetlen erdei környezetben barangolhatunk.

"Vadállatok" az út mentén / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)
„Vadállatok” az út mentén / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)

Táv: 6,5km, Szint: 264m
Részletes leírás és térkép itt…

Irány a Solymári vár

Látnivalók: Solymári vár, őrtorony, kálváriadomb, panoráma
Budapestet éppen csak látótávolságra elhagyva, a Solymár és Pesthidegkút határán vezető 6 kilométeres túra útvonal bővelkedik a gyermekek számára is izgalmas látnivalókban. Patakon átvezető hidak, a Budai-hegység legnagyobb vízesése (ha megfelelő a vízhozam, tényleg látványos), valamint a Rózsika-forrás teszi kalandossá a sétát, az erdei kalandok után pedig a középkori Solymári vár bevételére indulhattok, ahol a vállalkozó kedvűek az őrtoronyból is szemlélhetik a környéket. Aki hosszabbat gyalogolna, a vár bevételét követően ellátogathat a Hidegkúti kálváriához is, és megcsodálhatja a kálvária dombról nyíló páratlan kilátást az egész Budai-hegységre.

Kilátás a solymári várból / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)
Kilátás a solymári várból / ©Nyáry Tamás (Mozgásvilág)

Táv: 7km Szint: 300 m
Részletes leírás és térkép itt…