Tájfutás Budapesten és környékén… Próbáld ki!

A tájfutás hosszú ideig egy kevéssé ismert formája volt itthon a sportolásnak, de napjainkra egyre népszerűbbé vált. Mára már egyre többen hódolnak a (terep)futás és tájékozódás eme különleges, kihívásokat rejtő kombinációjának. Ennek egyik oka, hogy megjelentek a városi tájékozódási versenyek, melyek akár kezdők számára is könnyedén teljesíthetők. Másrészt pedig országszerte egyre több helyszín kínálkozik erre a célra, hisz mára az ország 15 pontján vannak állandó pontos tájfutó pályák. De erről egy kicsit később… 

Mi fán terem a tájfutás?

A tájfutás a tájékozódási sportok egyike. Sokak szerint bonyolult, túl sok extra tudást és felszerelést kíván, a hozzáértők szerint azonban egyáltalán nem nehéz belejönni! A tájfutás olyan futósport, ahol a résztvevőknek egy tájoló és egy térkép segítségével kell tájékozódnia, és a lehető legrövidebb idő alatt kell végigfutnia egy ellenőrzőpontokkal kijelölt pályát.

Tájfutás
Tájfutás / ©Tájfutás.hu

A futó az egyes ellenőrzőpontok között maga döntheti el, milyen útvonalon fut. A lényeg, hogy ezt minél gyorsabban, az összes ellenőrzőpontot érintve tegye. A tájfutás egyik feltétele a térképek olvasásának és a tájoló használatának ismerete! Akár egyedül, akár csapatban is végezhető, így tájfutás során arra is lehetőséged van, hogy a kellő távolságtartás mellett a barátaiddal vagy a családdal sportoljatok.

Miért jó a tájfutás?

A tájfutás egyik előnye, hogy nemcsak a természettel vagy a várossal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba, de a problémamegoldó és döntési képességed is fejlesztheted. A megszokott útvonalon való „sima” futás, nézelődés, zenehallgatás helyett, egy kihívásokkal teli pályán gyűjtheted a kilométereket. Plusz közben megtanulsz térképet olvasni és tájolót használni.

A városi pályák – melyek legtöbbször a települések nevezetességeit is érintik – arra is lehetőséget adnak, hogy jobban megismerd a környezeted, lakóhelyedet.

Állandó Pontos Tájfutó Pályák / ©Tájfutás.hu
Állandó Pontos Tájfutó Pályák / ©Tájfutás.hu

Ráadásul, ha most, a kissé még kopár erdőt járva kóstolsz bele a tájékozódási futásba, tavasszal, amikor minden kizöldell, újra izgalmassá válhat ugyanaz a terep, amit télen már megismertél. A tájfutás a fentieken túl izgalmas verseny is lehet, ha barátaiddal, családoddal vagy futótársaiddal együtt űzitek.

Kiből lehet tájfutó?

Tájfutó tulajdonképpen bárkiből lehet, aki szeret futni, szereti a kihívásokat, és szereti a változatos terepet, az új útvonalak megismerését. Aki komolyabban szeretne a tájfutással foglalkozni, annak érdemes a gyorsaságán, a koncentrációján, fegyelmén és a tájékozódási képességein fejlesztenie. Erre a tájfutó egyesületek edzésein van lehetőség.

Ha teljesen kezdőként vágnál bele, és szeretnéd, ha az első próbálkozásod némi sikerélménnyel végződjön, az első és legfontosabb, hogy érdemes kifejezetten kezdők számára rajzolt pályát bevállalnod.

Vagyis ne tegyél úgy, mint ennek a videónak a szereplői…

Hol lehet tájfutni?

Megjött a kedved a városi dzsungelben való futós kalandokhoz, de nem tudod, merre indulj? Eláruljuk, hol vannak állandó pontos pályák a városban – és az országban – ahol te is megtalálhatod az igényeidnek, felkészültségednek legmegfelelőbb útvonalat.

Mert tájfutni a hozzáértők szerint egyáltalán nem ördöngősség, és nem a kiváltságosok sportja, tájfutni bárhol lehet, ha van tájolód és térképed az adott pályához.

Mint azt fentebb írtuk, az ország 15 pontján jelöltek már ki állandó pontos tájfutópályát, ezek közül a fővárosban és környékén a Kereszturi-erdőben, a Gellért-hegyenNagykovácsiban és Gödöllőn találhatók ilyen útvonalak.
Ezeken a helyszíneken kis táblákkal van megjelölve az ellenőrzőpontok helye.

Mikor lehet tájfutni?

Az állandó pontos pályák egész évben, a nap 24 órájában várnak, így – a kijárási korlátozások szabályait betartva – szabadon megválaszthatod, hogy mikor szeretnél indulni, milyen tempóban szeretnél futni vagy kocogni.
Ha kiválasztottad a futóhelyszínt, nincs más dolgod, mint letölteni és/vagy kinyomtatni a térképet, melynek segítségével megkeresheted az ellenőrzőpontokat.

„Budapesten számos jó terep található a városon belül. Minden nagyobb parkról készült már tájfutó térkép, melyeken időről-időre versenyek is zajlanak. A legizgalmasabb budapesti terep talán a Budai Vár, melynek számos olyan szegletét fedezhetjük fel térképpel tájfutóként, melyekhez egyébként nem biztos, hogy ellátogatnánk egy séta során.” – árulta el Lengyel Ádám, a Tabáni Spartacus SKE edzője.

Az edző szerint térképekben jól áll Budapest, a meglévő parktérképeket csak felülvizsgálni kell 1-1 átépítés/tereprendezés után. Azt is elárulta, hogy a Budapest környéki erdei térképek a közeljövőben fognak megújulni a Budapesti Tájfutó Szövetség projektjében, melynek keretében lézerszkennelt (LIDAR) alapról tervezik újra rajzolni a környező erdei térképeket.

A kijelölt futóútvonalat elhagyva kezdődik a kaland... vagyis a tájfutás / ©Mozgásvilág
A kijelölt futóútvonalat elhagyva kezdődik a kaland / ©Mozgásvilág

Budapest különleges tájfutó terep

Az edzőtől azt is megtudtuk, hogy Budapesten miért különleges tájfutó terep: „Parkterepekből Magyarországon itt van a legnagyobb választék, így kezdőként Budapest ideális terep a sportág megismeréséhez. Most készül például egy hosszútávú virtuális állandó pontos pálya, mely 12 budapesti parkon keresztül fog vezetni Óbudától egészen a Rákóczi-hídig. Ezen kívül azért is előnyös helyszín, mert a környező erdők is jó tájékozódási kihívásokat tudnak nyújtani.”

A hazai tájfutás története itt, a fővárosban kezdődött, amikor Ripszám Henrik 1925. január 11-én hosszas előkészületek után megrendzte a hűvösvölgyi „Balázs kocsmától” induló tájékozódási versenyt. A magyar atléta, festőművész nem sokkal az első magyar verseny előtt Skandinávián keresztül érkezett haza az orosz hadifogságból, és Svédországban ismerkedett meg a tájfutással, ami arrafelé már sok ezer embert megmozgatott.

Állandó pontos tájfutópályák Budapesten és környékén

Gellért-hegy

Keresztúri-erdő

Nagykovácsi – Cseresnyés-tető

Gödöllő – Egyetemváros

Állandó pontos tájfutó pályák országszerte

Gellérthegyi tájfutópálya térképe / ©Tájfutás.hu
Gellérthegyi tájfutópálya térképe / ©Tájfutás.hu

Virtuális állandó pontos tájfutópályák

Az állandó pontos pályák másik formájában csak virtuális formában szerepelnek az ellenőrzőpontok. Telefonon tudod olvasni a térképet, vagy ki is nyomtathatod magadnak előre. Amikor az ellenőrzőpontra érsz, a telefon jelzéséből tudod, hogy azt sikeresen érintetted, és tovább haladhatsz a következőre. Ilyen formában Budapesten is nagyobb számban állnak rendelkezésre állandó pontos pályák. Részleteket ezzel kapcsolatban itt találsz…

Milyen felszerelés kell a tájfutáshoz?

Ahhoz, hogy egyedül is tájékozódhass az útvonalon, természetesen elengedhetetlen a térképismeret és a tájoló biztos használata.
A kifejezetten városi terepen zajló tájfutáshoz a fent említett tájolón és térképen kívül egy, az adott terepre alkalmas futócipőre és megfelelő futóruházatra van szükség, sötétben való futáskor a fejlámpa is jó szolgálatot tesz.  

A Tabáni Spartacus SKE edzője, Lengyel Ádám tanácsa az, hogy kezdőként legjobb módszer becsatlakozni a környéken található tájfutó klub edzéseibe, hiszen ott mindig tudják, hol érdemes elkezdeni a sportot. A budapesti klubokról a www.tajfutas.hu oldalon tájékozódhatsz.