Közel 700 ötlet érkezett a részvételi költségvetésbe 2020. december 31-ig – Mi történik az ötletekkel ezután?

Mint azt az ötletgazdák láthatták, ötleteket a Fővárosi Önkormányzat rövid ellenőrzést követően megjelenítette az otlet.budapest.hu oldalon, „közzétéve” jelzéssel ellátva.

A „Nyitott Budapest” osztály írása.

Az ötletgyűjtő időszakkal párhuzamosan a Főpolgármesteri Hivatal már elkezdte feldolgozni a beérkező ötleteket jogi, pénzügyi és formai szempontból. Ez a folyamat a tervek szerint 2021 február végéig tart, melyet követően azok az ötletek, amelyek pozitív elbírálásban részesültek „Formailag megfelelő” jelzéssel lesznek ellátva, azok az ötletek pedig, amelyek nem feleltek meg a kritériumoknak „Formailag nem megfelelő” jelzéssel jelennek majd meg. Ennek okát megküldjük az ötletgazdának és a honlapon is feltüntetjük.

Ezzel egyidejűleg az olyan ötletek, amik ugyanarra a helyszínre, vagy ugyanabban a témában érkeztek összevonásra kerülhetnek, melynek során a Főpolgármesteri Hivatal kollégái felveszik a kapcsolatot az ötletgazdákkal annak érdekében, hogy az érintettek együtt dolgozzák ki a legjobb javaslatot. Az ilyen ötletek „Összevont ötletjelzéssel jelennek majd meg.

A Főpolgármesteri Hivatal előszűrésén átment ötletekhez már lehetősége nyílik az otlet.budapest.hu regisztrált felhasználóinak, hogy hozzászóljanak az egyes ötletekhez.

Közel 700 ötlet érkezett a részvételi költségvetésbe 2020. december 31-ig – Mi történik az ötletekkel ezután?
Részlet a beérkezett ötletek listájából

A formailag megfelelő és az összevont ötletek kerülnek az részvételi költségvetés állampolgári tanácsa elé, aminek a feladata szavazó listára válogatni az ötleteket. A kiválasztott ötleteket „Szavazó listán” jelzéssel látjuk el.

Ezután indul a szavazás, 2021 március 1-től március 31-ig lehet szavazni a szavazó listás ötletekre. Szavazással dől el, mely ötletek a legnépszerűbbek. Minden Budapesten élő vagy dolgozó/tanuló, 18. életévét betöltött személy jogosult szavazni az otlet.budapest.hu oldalon való gyors regisztrációt követően, vagy papíron a város több pontján.

Eredményhirdetés 2021 áprilisában várható, a honlapon „Nyert” jelzést kapnak azok az ötletek, amelyek a legtöbb szavazatot kapták és beleférnek az adott kategória keretösszegébe. „Nem nyert” jelzést kap az összes többi ötlet. Ezek továbbfejleszthetőek és következő évben ismét beadhatóak.

A különböző léptékű ötletek, eltérő időtartamú előkészítést és megvalósítást igényelnek. Azt, hogy melyik ötlet hol tart a megvalósításban, szintén a projektekhez rendelt kulcsszavakkal lehet majd nyomon követni:

  • Előkészítés” tervezés, engedélyeztetés, közbeszerzés, kerületi egyeztetések zajlanak
  • Megvalósítás alatt” folyamatban van az építés, megvalósítás
  • Kész!” ez az ötlet elkészült!
Közel 700 ötlet érkezett a részvételi költségvetésbe 2020. december 31-ig – Mi történik az ötletekkel ezután?
Az ötletekre kattintva elolvashatóak a részletek is.