Az Árpád-kilátó

Turistautak ölelésében, a főváros zajától biztos távolságra, de rövid úton megközelíthető helyen található Budapest egyik méltán népszerű kilátója, az Árpád-kilátó. Közel száz évvel ezelőtt (egészen pontosan 1929-ben), Glück Frigyes kezdeményezésére épült, Friedrich Lóránt tervei alapján. A 2001-ben történt felújítása során igyekeztek megtartani a kilátó eredeti jellegét, mely nagyrészt terméskő, fa és természetese kötőanyagok felhasználásával készült. Az Árpád-kilátó nagy része fedett, de oldalain széles panorámát biztosító, nyitott kialakítású.

Az Árpád-kilátó
Árpád-kilátó / ©Nyáry Tamás – Mozgásvilág

Sajnos, az utóbbi időben viszonylag közel épültek a panorámát kitakaró épületek, de még így is páratlan élmény innen körbenézni. A közutakhoz való közelsége miatt, a jelzett turistautakon gyorsan és változatos útvonalakon közelíthetjük meg.

Az Árpád-kilátó
Kilátás az Árpád-kilátóról

Túrázási lehetőségek az Árpád-kilátó érintésével

Apáthy-szikla – Kecske-hegy – Árpád-kilátó körtúra

7 km, 300 m szint – A Budai-hegység számos lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki találjon magának megfelelő túrát és a sok opció egyben a folyamatos visszatérést is elősegíti úgy, hogy mindig új helyeket fedezhessünk fel. Az alábbiakban egy könnyű, családok számára is ideális, változatos és látványos útvonalat ajánlunk a kirándulni vágyók számára.

Az Árpád-kilátó
Az Apáthy-szikla korláttal védett ösvénye / ©VT Gergő – Mozgásvilág

Többször is szemet gyönyörködtető kilátásban lesz részünk, de árnyas, jól kiépített erdei úton is haladunk majd, a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek pedig akár erdei játszótéren is szórakozhatnak túrázás közben. Az Apáthy-szikla – Árpád-kilátó – Kecske-hegy körtúrája ráadásul tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, így a környezettudatosságot is szem előtt tarthatjuk, mikor ezt a programot választjuk. A részletes túraleíráshoz (térkép, képek, itiner), klikk ide…

A Szép-völgy tényleg szép völgy

5 km, 287 m szint – Szép-völgyről beszélünk, de igazából ebben a körben magaslatok is vannak és nem is akármilyenek. A Szép-völgyet övező hegycsúcsok épp úgy hozzátartoznak a környék látványosságaihoz, ezeket egy nagyon kellemes körtúrával össze is fűzhetjük.

Az Árpád-kilátó
A hajdani kőfejtő felülről / ©Nyáry Tamás – Mozgásvilág

Meredekebb lejtők a túra elején és végén vannak, de kis pihenőkkel könnyedén teljesíthetőek. A részletes túraleíráshoz (térkép, képek, itiner), klikk ide…

Macis játszóteres, oroszlánsziklás kilátótúra

6 km, 210 m szint – A gyerekeknek való túraútvonalak mintapéldánya, félúton a tényleg igényesen felújított Macis játszótérrel, az Árpád-kilátóval, Oroszlánsziklával és a vége felé füves focipályával és mindezt kellemes, 6 kilométeres hosszal, 210 méter szinttel.

Az Árpád-kilátó
Ereszkedés a Látó-hegy tövében / ©Mozgásvilág

Bár végig sűrű fás körmyezetben halad, csak néha távolodik el a lakott területtől, így kezdő túrázók számára is biztonságos. Nem éppen a legritkábban látogatott útvonalak egyike, de ha nem csúcsidőben jövünk, akkor nem sok emberrel fogunk találkozni. A részletes túraleíráshoz (térkép, képek, itiner), klikk ide…

Az Árpád-kilátó mellett, jó szívvel ajánljuk az Ördög-orom környékét is.