Az előző hónapokhoz hasonlóan márciusban is megdőltek a biciklis forgalom rekordjai

Az előző hónapokhoz hasonlóan márciusban is megdőltek a biciklis forgalom rekordjai

Újabb hónap telt el, megint összesítette Facebook oldalán a Kerékpárosklub a biciklis forgalom méréseit a BKK öt, bicikliutakon telepített, nyilvános adatokat nyújtó számlálóinak mérései alapján. Minden összevethető mérőhelyen többen kerékpároztak, mint tavaly márciusban. A budai rakparton, az Árpád hídon és a Hungária körúton vezető bringaúton rekordokat döntött a bringás forgalom, ezeken a helyeken nem mértek még ennyi kerékpározót márciusban. Munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt a havi átlagos kerékpárforgalom.

A Kerékpárosklub írása.

Bringásabb volt a március, mint egy éve

Sajnos nem lehet összehasonlítani a 2020 és 2021 teljes havi adatokat a Weiss Mandfréd úti mérőpont tavaly márciusi adatvesztése miatt. Az viszont vizsgálható, hogyan változtak többi számláló adatai tavaly márciushoz képest.

– Árpád híd: 42847 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami 25%.-os növekedés a tavaly márciusi 34273-joz képest. Kétféle rekord dőlt meg itt idén: sosem volt ilyen magas a teljes havi mérés, március 27-én pedig 3159-en kerékpároztak el a mérőponton, ekkora napi forgalmat sem láttak még itt márciusban.

– Bem rakpart: 72750 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami 24.6%.-os növekedés a tavaly márciusi 58359-hoz képest. Itt is kétféle rekord dőlt meg idén: sosem volt ilyen magas a teljes havi mérés, március 27-én pedig 4839-en kerékpároztak el a mérőponton, ekkora napi forgalmat sem mértek még itt márciusban.

– Hungária körút: 21640 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami mintegy 19%.-os növekedés a tavaly márciusi 18211-hez képest. Itt is megdőlt a márciusi napi rekord 1245 kerékpározóval 31-én.

– Múzeum körút (1 irányban mérnek Astoria felé): 35154 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami mintegy 21%.-os növekedés a tavaly márciusi 29011-hez képest.

– Weiss Manfréd út: 15558 kerékpározót mértek 2021 márciusban. Itt nem tudjuk megállapítani az éves változást, mert 2020 márciusának nagy részén nem mért a számláló. 2019 márciushoz képest viszont növekedést lehet itt is látni.

Fotó: Kerékpárosklub

Budapest kerékpárra vált

Tavaly április óta – a kijárási korlátozások szigorítása ellenére is – növekszik a kerékpáros forgalom a legtöbb fővárosi mérőponton. 2020-ban 15%-kal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben, a növekedés pedig még télen is folytatódott.

Ennek egyik oka lehet, hogy sokan a távolságtartásra alkalmas kerékpározással igyekeznek elkerülni a fertőzéseket. A bicikli engedélyezett szabadidős lehetőség is maradt az engedélyezett programok szűkülése mellett.

Az új kerékpársávok és a rakpart hétvégi megnyitása is sokaknak vonzóbbá tehette a kerékpározást, ugyanis felmérések szerint a magyarok szívesen ülnének többet biciklire, ha növekedne a bringasávok és utak hossza.

Fotó: Soós Bertalan

Új kerékpársávokat a Bubi indulására

A Magyar Kerékpárosklub azt javasolja, hogy folytatódjanak a gyors és olcsó kerékpársáv-fejlesztések. A fővárosnak is azt javasoltuk, hogy a Bubi tavaszi újraindulására új kerékpársávokra lenne szükség, hogy folytatódhasson a pozitív trend, a közbringarendszer pedig sikeresebb lehessen, mint korábban.

Nem érdemes elszalasztani a történelmi lehetőséget egy egészségesebb és élhetőbb főváros megteremtése érdekében!

A Kerékpárosklub ezeken az utcákon javasolja a fejlesztések folytatását:

– III. ker. Szőlő utca – Vihar utca forgalomcsillapítással kerékpáros utca
– III. ker. Gázgyár utca kerékpársáv
– V-XIII. ker. Szent István körút
– V. ker. Balaton utca
– V. ker. Honvéd utca
– V. ker. Szemere utca
– V. ker. József Attila utca (Lánchíd lezárásakor)
– V. ker. Petőfi Sándor utca forgalomcsillapítás
– V. ker. Szabadság tér Nádor és Október 6. utca közti gyalog-kerékpárzóna táblázás
– V. ker. Apáczai Csere János utca kerékpáros kétirányúsítás
– VI. ker. Andrássy út szervizút
– VII. ker. Dembinszky + Wesselényi utca
– VII. ker. Dohány + István utca
– VIII. ker. Elnök utca
– IX. ker. Vágóhíd utca
– XI. ker. Tétényi út folytatása a Bikás parktól délre
– XI. ker. Karolina út
+ kerékpáros kétirányúsítások tucatnyi utcában