Ki volt Guckler Károly?

Guckler Károly főerdőmester a XIX-XX. század fordulóján a fővárosi erdőterület megújításának kezdeményezője volt. Elkötelezett szakemberként irányította az addig tervszerű gazdálkodás hiányában folyamatosan romló fővárosi erdőterület növelését, és minőségének javítását. Nevéhez fűződik a gyümölcstermesztés felhagyása után kopárrá vált Hármashatár-hegy újraerdősítése. Bécsi mintára talajképző szereppel feketefenyő erdőket ültetett, amik napjainkra lehetővé tették az őshonos fafajok visszatelepítését. Kereken 100 évvel ezelőtt az ő tervezése és irányítása mellett építették meg a Hármashatár-hegy, a Vihar-hegy és a Csúcs-hegy oldalában szinte végig szintben futó, azaz nagyobb emelkedő nélküli sétautat, ami napjainkban is a természetjárók, terepfutók egyik kedvelt célpontja. Fotó Guckler Károlyról itt…

Guckler Károly tanösvény

A budapesti Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el a Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényét. A 2018. november 20.-án átadott, 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett két kiépített kilátópont is természetjárásra csábít.

Ki volt Guckler Károly?
Guckler Károly tanösvény / ©Pilisi Parkerdő Zrt.

Elvégezték a 100 éves sétaút felületének karbantartását, felújították az egykor kőből épített kilátópontot, öt pad-asztal garnitúrát és további öt padot helyeztek el, a Virágos-nyeregben pedig tűzrakóhelyet építettek ki. Pótolták a Tábor-hegyi barlanghoz vezető turistaút melletti korlát és lépcső hiányzó elemeit, és felújították az egykori terméskő padot is.

Túra a Guckler tanösvényen, a Hármashatár-hegyen

Guckler Károly kilátó

A Hármashatár-hegyi Erdei Iskola, a ZöldBázis Turistaközpont és a HangÁr Bistro mellé megálmodott, nyolcszögletű kilátópont 4 méter magas kilátószintje gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára. A fenyőgerendákból készült, különleges faszerkezetű építmény érkezési szintje egyben pihenőhelyként is funkcionál, ahol az Országos Kéktúra nyomvonalán a hegyre felkapaszkodók kifújhatják magukat.

Ki volt Guckler Károly?
Hármashatár-hegyi kilátópont / ©Vajda Bertalan – Pilisi Parkerdő Zrt.

A kilátóhoz kapcsolódó fejlesztések ezen túl magukban foglalják a ZöldBázis Turistaközponttól az új kilátóponthoz vezető út felújítását, továbbá lépcsők és korlátok kialakítását is. A kilátó bejáratánál emlékérme-automata is gondoskodik az élmény felejthetetlenségéről.

A Hármashatár-hegy másik kedvelt kilátójáról, az Árpád kilátóról ebben a cikkben írtunk…