Óbuda sportos oldala

Fedezzétek fel Óbuda aktív oldalát!

Óbudai (Hajógyári)-sziget

Budapest egyik legfiatalabb természetvédelmi területe január 1-je óta az Óbudai (Hajógyári)-sziget ártéri erdeje. A sziget népszerű találkozóhelye a kutyásoknak, kacsakődobálóknak, játszóterezőknek, a futók pedig a minimális szintemelkedésű, aszfaltot és murvás erdei utat is érintő, 3,9 km-es körön koptathatják cipőjük talpát.

Azok is találnak látnivalót itt, akik védett állatot után kutatnak a fővárosban. Az ártéri terület ugyanis számos békának, siklónak, hódnak nyújt élőhelyet és menedéket. A szigeten elcsíphetitek a 2022-es Év Madara verseny győztesét, a zöld küllőt is. Márciustól pedig a szemfülesebbek a sziget naposabb partjain sütkérező mocsári teknősök életébe is bekukkanthatnak. 

Római-part

Ha a kerület vízparti területeit szeretnétek jobban megismerni, akkor kihagyhatatlan program a Római-part. Hatalmas platánfák, retro hangulatot árasztó csónakházak, lángosos fogad benneteket. Ha igazán sportos napot töltenétek el, akkor érdemes bringával érkezni, és levezetésképpen kajakot vagy kenut bérelni, így a dunai hajózás élményét is megtapasztalhatjátok.  

Óbuda sportos oldala
Fotó: Soós Bertalan

Róka-hegyi kőfejtő

Ha a vízpartról vadregényesebb tájakra barangolnátok, akkor irány Csillaghegy és Róka-hegyi kőfejtőben kialakított tanösvény. Kanyargós lépcsőkre, izgalmas sziklaképződményekre számítsatok ezen a vadregényes sétán. Sőt, nemcsak az egykori bánya maradványait, de a bezárás után teret hódító sziklagyepet, valamint az itt élő védett állatokat, növényeket is megismerhetitek. A Róka-hegyi kőfejtőben vezető 3 km-es túra részletes leírása itt érhető el.

Óbuda sportos oldala
Fotó: Bartha Dorka
Óbuda sportos oldala
Szikla-orom a mászóutak mellett / © Mozgásvilág

Guckler Károly tanösvény

A 3. kerület hosszabb kirándulásra is kínál lehetőséget! Közepes nehézségű, 9 km-es távolságot járhattok be a Hármashatár-hegy oldalában kialakított Guckler Károly főerdőmesterről elnevezett tanösvényen. Az útvonalon haladva megismerhetitek az óbudai térség történelmét, és nem utolsó sorban a városra is letekinthettek. Az útvonal tökéletes helyszín arra is, hogy a fiatalabbak megtanulják a főbb turistajelzéseket. Vagy akár az itt elhaladó Országos Kéktúra pecsétjeiket is begyűjthetik. 

Óbuda sportos oldala
Guckler Károly tanösvény / © Mozgásvilág

Árpád-kilátó

Kihagyhatatlan látványossága a Hármashatár-hegynek az 1929-ben épült, majd 2001-ben felújított Árpád-kilátó, ami önmagában tökéletes kirándulási, piknikező célpont, de számos környékbeli helyszínre vezető túra kiindulópontja is.

Óbuda sportos oldala
Fotó: Bartha Dorka

Falmászás Óbuda mászótermeiben

A beltéri aktív kikapcsolódás rajongóinak paradicsoma a kerületben a Spider, az ország legnagyobb falmászó és boulder klubja. A helyszínről árulkodjanak a számok: a közel 1360 m² mászófelületen és egy 360m² boulder teremben különböző nehézségi szintű utakkal és fogásokkal várnak kezdőket és profi mászókat, akik pihenésképpen a csocsóasztalt „pörgethetik” vagy relaxálhatnak egyet a terem fölött kialakított galérián és a büfében.

Óbuda sportos oldala
Spider Óbuda / © spiderclub.hu

A fővárosban egyébként az elmúlt időszakban több ikonikus mászóterem újult meg, sőt újak is épültek.

Úszás, szaunázás

3. kerületi túra, falmászás, evezés, bringázás előtt vagy után, de akár mindezek helyett is érdemes belépőt váltani a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodába! Profi szaunamesterek által vezetett szauna szeánszokon lazíthattok, vízifitness-órán mozoghattok, az úszni vágyók a 25 méteres medence 12 sávjában tempózhatnak, az úszni tanulni vágyók pedig a tanmedencében gyakorolhatnak. A fürdő a fiatalabbakra is gondol: 8 éves kor felettiek az épületen kívül kacskaringózó csúszdákat próbálhatják ki, a legkisebbeket pedig a gyermekvilág színes mesebirodalma szórakoztatja. 

Óbuda sportos oldala
Kép forrása: csillaghegyifurdo.hu