Elindult a Bakáts tér felújítása – 2022-re egy zöldebb, akadálymentes köztér lesz

Nyolcszorosára növelt zöldfelület, forgalomcsillapítás, teraszlehetőségek – a helyeik meghallgatása után ilyen lesz a kerület főterének szánt hely.

Bartha Dorka írása.

Ötletelés a lakókkal

Bár az első tervváltozatok még 2016 után elkészültek, ám ezek alapján sokkal kevesebb zöld területet alakítottak volna ki, a templom előtti tér valamint a Bakáts utca teljes szélességében masszív térkő borítást kapott volna. A környékbeliek az új vezetésnek hamar jelezték aggályaikat, így 2020 nyarán a Budapest Dialog felmérte a térrel kapcsolatos lakossági igényeket, amik alapján és a közös ötletek mentén elindulhatott a tervek  átdolgozása, zöldítése. 

Elindult a Bakáts tér felújítása –  2022-re egy zöldebb, akadálymentes köztér lesz
ferencvaros.hu

Milyen lesz?

Így az új téren a leglátványosabb változás a zöldfelületek növelése lesz, a jelenleg 225 négyzetméternek közel a nyolcszorosa, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz az új téren. Itt alkalmazzák majd a Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak egy helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott Stockholm-módszerű faültetést. Ez a megoldás biztosítja, hogy a városi fák is boldogan és sokáig élhessnek, a gyökereik több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kaphassanak.

Emellett fontos, hogy az új köztér a mozgás és látássérültekre gondolva akadálymentes kialakítást kap. Valamint a mostani 10 db bringatároló helyett 98 újat telepítenek a területre, és jobban megközelíthető helyre kerül a Bubi állomás is. A Bakáts tér két oldalán csillapított forgalom lesz, ami segíti, hogy új helyek, teraszok, vállalkozások is nyílhassanak. 

A téren a sok-sok pad mellett lesznek sakk- és malomasztalok, ivókút, és a Ferencvárosi Önkormányzat a téren egy nyilvános WC építését is tervezi. A tér területére süllyesztett elektromos és víz csatlakozási pontokat is építenek, így alkalmas lesz arra, hogy ideiglenes színpaddal és kellő infrastruktúrával a  Bakáts Feszten kívül más kultúreseményeknek is helyet adjon, és a leendő karácsonyfának is készül egy süllyeszthető talp.

Elindult a Bakáts tér felújítása –  2022-re egy zöldebb, akadálymentes köztér lesz
ferencvaros.hu

Tervező: A tér felújításának terveit a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda készítette. A kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt.  konzorciuma végzi.

Költségek: A Ferencvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ 250 millió forintotos támogatásán kívül a tér felújítását teljes egészében saját forrásból finanszírozza, a  2020-ban a saját irányítása alá vette a fizetős parkolás üzemeltetését 877 millió forinttal többet takarított meg, ebből épül most a tér.  A kormányzati elvonások kompenzációjával kapcsolatos év eleji egyeztetésen Fürjes Balázs államtitkár azt ígérte, hogy javasolni fogja a kormánynak a beruházás költségeinek átvállalását. Ebből semmi nem teljesült, a IX. kerület egy  forintot sem kap a bevételeit csökkentő kormányzati elvonások ellentételezéseként. 

Forrás: ferencvaros.hu