26. ALDI Női Futógála, a szeptemberi futó nőnap

A 21. század kihívásaira a nőknek frappáns válaszai vannak: maradj egészséges, inspirálódj, hogy ösztönözhess másokat, szánj időt magadra és mutass példát! Futógála a Népligetben…

Futógála

„Két évvel ezelőtt a BSI (Budapest Sportiroda) a futó nőket kérdezte sportolási szokásaikról, egészségtudatos életmódjukról. A kutatásban 3346 hölgy vett részt: 62%-uk a fővárosban él, 64%-nak van gyermeke -közülük 95% sportol rendszeresen-, 81% dolgozik, 66% felsőfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagéletkor 38 év. Leggyakoribb az évi átlag 4 futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8%-a évente akár tíznél több versenyt is bevállal.” – idézi fel az eredményeket Kocsis Árpád a BSI ügyvezetője.

A kutatásban részt vevő anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 10 alkalommal állt a startvonalhoz. Az elmúlt másfél, pandémiával terhelt év árnyalta ugyan a képet, de a tendencia változatlan. A gyermeket nevelő nők kiemelkedően magas arányban szerepelnek a legtöbb eseményt látogatók között.

Kifogások helyett

A szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak.

Futógála

„Azért is emelem ki ezt a számot, mivel gyakori kifogás, hogy a „gyerek mellett már nincs rá időm, energiám”. Azonban egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók. A szülők, amikor a gyermek sportol, maguk is megtehetik ugyanezt. Ezzel egyben példát is mutatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk nem tudnak esetleg azonosulni. A példamutatásnak hosszútávú hatása és haszna van. Azok a megkérdezettek, akiknek van gyermeke és szokott sportolni a gyermekével, velük közösen indul a versenyeken is (71%). Itt a fiatal számára büszkeséget jelenthet a legyőzött távolság mellett a sportos szülő, valamint az önértékelése is javul. Végül pedig közös jó emlék lesz a mindkettőjük által megkapott érem.”– nyilatkozta dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője.

Az egyetlen női futóverseny Magyarországon

 A szeptember 11-i ALDI Női Futógálán a szervezők a női sokszínűséghez igazították a távokat is, mindenki megtalálhatja kedvének és a kondíciójának megfelelőt. Az egyéni 10 km-es, 5 km-es és 2,5 km-es versenyszámok mellett a 10 km párban is teljesíthető, de lesz 3×2 km-e váltó, 600 m-es családi futás és 2,5 km-es gyaloglás is.

Az ország 315 településéról eddig több mint 2200 előnevezés érkezett. A legnépszerűbb a 10 km-es táv, erre 700 hölgy regisztrált. Az időrend lehetővé teszi, hogy több -akár mindhárom- egyéni futótávon induljanak a nagyobb kihívásra vágyók, így minden 10. futónő legalább 2 versenyszámban indul.

Futógála

A 600 m-es Családi futásra apukák, nagyapák, fiútestvérek is nevezhetnek, míg a 3 x 2 km-es váltó egy tagja lehet férfi.

Az eseményre öt 70 évnél idősebb hölgy regisztrált, a legszebb korú résztvevő a 86 éves Sztarenszky Tiborné Marika néni lesz, aki a 2,5 km-es gyaloglásra nevezett.

A szervezők „Művésznők, rajthoz!” felhívására az Újszínház színésznői (Bátyai Éva, Szilvási Judit, Bálizs Anett) a 3 x 2 km-es váltóban indulnak, míg Megyes Melina a Kolibri Színház színésze a 10 km-re nevezett.

A mellrák elleni küzdelem fontosságát demonstrálva a kiállítók között is szereplőEgészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet tagjai, támogatói csaknem százan vesznek részt a gyalogláson.

Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány standjánál találkozhatnak az érdeklődőkLévay Petrával, a Tokiói Paralimpián 9. helyezést elért triatlonistával.

Futógála

További információk találhatók a rendezvény hivatalos oldalán

Hogyan vegyünk levegőt futás közben?