Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.

Sűrű hétvége áll előttünk – alig tudunk választani a többnapos városi fesztiválok és rendezvények, izgalmas vásárok és klasszis koncertek között. Akinek még nincs betáblázva a következő pár napja, adunk pár tippet, merre induljon. 

Budapest100 – Újratervezés

Újra a nyitott házaké ez a hétvége. Idén is több, mint 40 helyszínen zajlanak a programok kicsiknek-nagyoknak, zenével, piknikekkel, sétákkal, vetítésekkel, beszélgetésekkel. Találóbb nem is lehetne az idei – tavasz helyett szeptember második hétvégéjére újratervezett – Budapest100 témája.

A mostani tematika szerint az 20-as évektől 1957-ig tart a kijelölt korszak –  a 20. század első felének vészterhes évei alatt épült/újjáépült házak történetén keresztül a város és lakóinak erejét, szívósságát és törhetetlen élni akarását is megláthatjuk. Hogy hányszor, mennyi nehéz helyzetből voltak képesek újrakezdeni – gazdasági világválság, amely milliókat semmizett ki, pusztító világháború és bombázások, az 56-os forradalom amelyek nem csak a várost, de újfent emberi életeket hagyott romokban. Ha egy kis ízelítő kell, mennyi izgalmat rejt a hétvége, olvass bele, mi mindent láttunk a sajtósétán, vagy milyen helyszínekre leshettünk be egy picit előttetek.

Hetedhét Kultúrfesztivál

A Kaluzál téren is izgalmas ingyenes programok lesznek, bevonva a kerületi lakosokat, színházakat, könyvesboltokat, kávézókat. Lesz táncelőadás, zsidó mesejáték óvodásoknak és kisiskolásoknak, bábelőadás, beszélgetés Nyáry Krisztiánnal Karinthyról, Voices of Budapest koncert, művészeti vásár és workshopok is. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.

Humen Feszt

A héten elindult a majd egy hónapig – szeptember 8-24. között – zajló Humen Feszt is, az idén októberben kerek, 10 éves évfordulóját ünneplő magazin szervezésében. Az ősz eleje minden évben Budapest egyetlen LMBTQ kulturális fesztiváljáról, a Humen Fesztiválról szól, ami 2021-ben már a hatodik alkalommal jelentkezik, a legtöbb programot és újdonságokat is tartogatva az érdeklődők számára. A fesztivál filmnapjai is több napon és még színesebb kínálattal jelentkeznek. Az idei fotókiállítás pedig Magyarország, Csehország és Szlovákia LMBT történelme mellett egy külön kiállítás keretében, részletesen foglalkozik Budapest meleg éjszakai életével az 1980-as évektől egészen 2010-ig. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.
Fotó: Humen Magazin

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

A hétvégén még tart a katolikus egyház egyik legfontosabb világeseménye is, amelynek középpontjában az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztus áll idén. A rendezvénysorozat legjobban várt eseménye az ünnepi zárómise Ferenc pápával, aki a Hősök terén celebrálja a vasárnapi misét 11:30-tól. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.
Fotó: iec2020.hu

Családi nap a Romani Designnal

A hétvégén, vasárnap különleges program lesz a  Budapesti Történeti Múzeumban, egy  kicsiknek, nagyoknak szóló közös alkotást tartanak a Romani Designnal! Lesz egyedi kézműves foglalkozások gyerekeknek Péli Tamás fantasztikus Születés-pannójához kapcsolódóan és Varga Helena (Romani) koncert is. 


Vásárok, piacok

6. Vintage Légy-Ott! @Szimplakert -SecondhandSeptember

Dübörög a #secondhadseptember – a világ számos részén ilyenkor kiemelten figyelnek arra a tudatos vásárlók, hogy amit lehet, másodkézből szerezzenek be. A legkönnyebb dolgunk talán a ruhák, kiegészítők terén van, pláne ha ennyi szuper vintage, second hand bolt van Budapesten, akik ráadásul rendszeresen vásároznak is együtt.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.
Fotó: Szerko.budapest

Népsziget Bolhapiac és Vintage Vásár

Kincsvadászok, kalandra fel, hiszen újra megrendezik a már hagyománynak számító Népsziget Bolhapiac eseményét az ATNO Forge Klubműhelyben! A kincsvadászat mellett 30 féle lángossal, fenséges óriáspalacsintával és természetesen frissítő italokkal is teljesebbé tehetitek az élményt. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 10-12.
Fotó: Népsziget Bolhapiac és Vintage Vásár

Piacok napja

A hatalmas belvárosi vásáron mindenki megtalálhatja a saját stílusának megfelelő ruhákat, kiegészítőket – lesz hazai design, vintage, antik, retró, egyedi, kézműves termék, kézműves gasztro-készítmények, természetes alapanyagokból készült kozmetikumok, magyar termelők finomságai, egyedi baba-mama kiegészítők és játékok , zero waste és környezetbarát alternatívák. A vásár mellett számos kiegészítő programmal, workshopokkal, kihagyhatatlanul finom falatokkal, élőzenével várnak kicsiket és nagyokat egyaránt!

Pici Piac

Ha már hétvégi altrenatív vásárok, a legkisebbekről se feledkezzünk el: a város legmenőbb baba-mama-gyerek dizájner vásárán több mint 60 tehetséges magyar tervező gyönyörűszép hazai termékei lesznek. FONTOS: beltérre csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt és a vele érkező kiskorú gyermek léphet be.


Koncertek, bulik

Morcheeba koncert

Egy igazi klasszis is fellép ma Budapesten – klubkoncertre tér vissza hazánkba a triphop sztárzenekara – Morcheeba a Budapest Parkban! Ahol egy egész estén át hallhatjuk a több mint 25 éves formáció legkiemelkedőbb dalait, mint például a Rome Wasn’t Built In a Day, az Enjoy The Ride vagy a Sea, de biztosan hoznak magukkal vadiúj dalokat is tavasszal megjelenő Blackest Blue című albumukról is. A hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncert kizárólag érvényes védettségi igazolással látogatható.

MORDÁI-koncert

Különleges helyen – a keleties hangulatú, csillogó Urániában ad meghitt hangulatú koncertet a MORDÁI, a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás Zenekar, Sebő együttes, stb.) táplálkozó folk rock zenekar. Ha valakinek még vannak is kínos emlékei az iskola népdaléneklésről, azt őket hallva pillanatok alatt elfeledi – útonállók, sorsüldözött szerelmek, baljós balladai homály – itt izgalmas új hangszerelésben elevenednek meg az ismer népdalok. 

Kiscsillag koncert 

Lovasi András és a Kiscsillag életében sem telhet el úgy egy nyár – vagy legalább indián nyár – hogy ne lépnénk fel az egyik legkedvesebb koncerthelyszínükön. Szóval irány a Óbuda és a Kobuci, élvezzük ki, amíg a szabadtéren lehet koncertezni. Kérjük, ne feledd, hogy a hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncert kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogatható.