Emlékpark és sok-sok zöld – ilyen lesz a megújuló Széna tér

A korábbi buszpályaudvar helyén hamarosan zöld közösségi tér lesz, ahol méltó módon emlékezhetünk a huszadik század viharos történelmére is.

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében indult meg a Széna tér felújítása. A korábbi, már elbontott buszpályaudvar helyén egy zöld emlékparkot alakítanak ki. A cél egy olyan köztér létrehozása, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább erre használják a teret. Új fákat és cserjéket ültetnek, de a zöldítés mellett legalább ilyen fontos, hogy a helyszín végre méltó emléket állíthasson a környék történetének is. 

Emlékpark és sok-sok zöld – ilyen lesz a megújuló Széna tér
Őrsi Gergely/II. kerület

A II. világháború alatt Budapest ostromának végfelvonása, és legvéresebb pillanatai zajlottak itt, és az ‘56-os forradalom és szabadságharc alatt is a felkelők egy fontos állás volt itt.  Az emlékparkban különböző tájépítészeti elemekkel és művészeti alkotások idézik fel ezeket a történelmi eseményeket –  helyet kap a téren három kronoszkóp és megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetek lesznek. Egy közeli tűzfalon a tervek szerint az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait jelenítik meg interaktív formában, valamint a forradalomnak egy vízjátékkal is emléket állítanak. Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett jelként köszön vissza. 

Emlékpark és sok-sok zöld – ilyen lesz a megújuló Széna tér
Őrsi Gergely/II. kerület

Amíg az építkezés zajlik, a kerítéseken molinókon a járókelők a Fortepan  fotóival megismerhetik a környék történelmi eseményeit, a QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg.