Mászás a fővárosban

-Milyen szép hegyek!

-Aha, látom… akkor abban a kuloárban ott beérek a nagy lógó sziklához, aztán már ott a gerinc.

-Na és hogy jössz le…!?”

Érthetetlen okból a normális emberek természetes óvatossága, akár magasságfélelme néhány alkalom után átszellemül. Egyfajta ellenállhatatlan vágyakozássá formálódik a hegyen járóban, s onnan többé nincs visszaút. Ez pedig már szerelem.

Ha azonban nem a hegyekben élsz, a szomszéd csúcs úgy érzed, alig pár méter szinttel magasodik föléd és messze még a szabadság, valahol ki kell, hogy éld magad! Na, neked való a városi mászóterem, a kültéri mászófal! Csak hogy ne kelljen a gyerekre hivatkozva a játszótéri falra leszöknöd.

Mászás a fővárosban
Falmászó és boulder termek Budapesten / © Mozgásvilág.hu

Falmászó és boulder termek Budapesten

Budapesten az elmúlt években gombamód bukkantak fel a falmászó és boulder termek.

A magas mászópályákon az ember társas kötélbiztosítás mellett igyekszik feljutni a csúcsig egyre nehezebb utakat teljesítve. Ilyesmivel a Bigwallban, vagy a Spiderben próbálkozhatunk többek között. Némi technikai tudást igényel, mely gyorsan a helyszínen is elsajátítható. Mindössze egy pár szükséges hozzá, aki biztosít, míg mászol. Felszerelés mindenhol bérelhető.

A boulder termekben maximum 4.5 m magas falakon bármilyen irányban kialakított fogásrendszert találunk egészen könnyűtől az extrém nehéz szintig vastag szivacs matrac fölött. 1-től 111 éves korig ez is mindenkinek ajánlott. Ehhez mindössze mászócipőre, és ziára lesz szükség, na meg persze némi ragtapaszra, és Popeye-alkarra, ami a helyszínen beszerezhető. 

Mászás a fővárosban
Zempléni Kalandpark mászófal / © Zempléni Kalandpark

Melyik mászásnemet válasszam?

Mindkét mászási forma másképp nehéz, különbözőképp fejleszt.

Eszerint választható megfelelő helyszín mindenki számára. Néhol vegyesen bármit ki lehet próbálni, máshol például csak bouldering van, mint a Mountexben, esetleg, kiegészítve konditeremmel, szaunával, ahogy a felújítás alatt álló, de már újranyitott Gravity-ben, vagy a Monkey Boulderben. 

Emellett edzőteremmel, jógateremmel, vagy akár Via ferráta gyakorlópályával is találkozhatunk az újabb trendek szerint, mint a legújabb Mag47-ben.

Lassan a várost szépen felosztják a termek maguk között. Persze mindenkinek van kedvence társaság, hangulat, vagy helyszín szerint. Délelőttönként inkább az egyetemisták jönnek, estefelé munka után már sokan betérnek, de mindig remekül motiváló a társaság.

Mászás a fővárosban
Mountex Boulder / © Mozgásvilág.hu

Előképzettség nélkül sem kell aggódnunk, bárhol válogathatunk a tematikus edzések között, hogy megfelelőképp fejlődhessünk kedvenc sportunkban, és ne okozzunk sérülést magunknak. 

Legújabb csodák közé sorolhatjuk a régen várt kültéri mászóhelyet, a Zigzag boulderfalat a Petőfi-híd budai lábánál. Eddig csupán a gyerekektől irigyelhettük, most végre mi is megkaptuk, ami jár! Ide ha nem tudsz aludni az éjszaka közepén, vagy akár hajnalban munkába menet is elszaladhatsz gyakorolni egy jót. Esténként igen hangulatos a hely. Mellette gördeszka pálya, kondi szekció is van. Gyermekkorunk lakótelepein gyűltünk így össze hajdanán, aztán mehetett a kunsztolás a mászókán.

Mászás a fővárosban
ZigZag kültéri boulder / © ZigZag

Sok-sok ilyenre lenne még szükség nemcsak a fővárosban, de vidéken is! Az egyre épülő szabadtéri edzőhelyekre kerülhetnének hasonlóan profin kialakított falak, hadd válhasson a mászás mindenki számára elérhető közkedvelt sporttá!

Persze, ha még megelégszünk a két lábunkon állva mászással, ahol a kezünket csak alkalmanként kell igénybe vennünk, akkor válasszunk egy kihívásnak tekinthető túraútvonalat, Budapest hegyeiben.