Falmászás: próbáld ki te is!

Gondolkoztatok már rajta, hogy az olyan klasszikus szabadidős sportokon kívül – mint a futás, a bringázás vagy az úszás -, érdemes lenne valami mást, valami különlegesebbet kipróbálni? Manapság már rengeteg, régebben kevésbé ismert sportág elérhető a hétköznapi ember számára is. Az egyik ilyen szuper sport, amit szerintünk érdemes kipróbálni, a falmászás. Természetesen ez a sziklamászásból eredező sport nem új dolog Magyarországon, azonban a mászótermek számának növekedésével egyre több helyen űzhetjük.

Falmászás: próbáld ki te is!
Mountex Boulder / © Mozgásvilág

Ezért jó a falmászás

Első ránézésre egy rém egyszerű mozgásformáról van szó, mivel „csak” mászni kell, azt pedig mindenki tud. Ez részben igaz, ugyanis egy természetes mozgásformáról beszélünk – azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy ez az ösztönös mozgás milyen komoly fizikai és koordinációs képességeket és készségeket igényel.

A fizikai részt tekintve gyakorlatilag a mászás teljes időtartama alatt a teljes testsúlyunkkal kell dolgoznunk, ami a manapság népszerű saját testsúlyos (edzőtermi) edzések során is többnyire csak részben valósul meg. Olyan gyakorlat pedig csak nagyon kevés létezik, ahol szinte minden izomrostunkra szükségünk van. A mászás egyszerre hozza mindkettőt: teljes testsúly+összes izom!

Ebből a szempontból a falmászás az úszással hasonlítható össze a legjobban, amely szintén az egész testünket megdolgoztatja. Koordinációs oldalról is bonyolultabb a helyzet, mint amilyennek tűnik. A látszattal ellentétben falmászás közben nem a lépcsőzéshez hasonló (függőleges irányú és szinte szimmetrikus) mozgást végzünk, hanem a lépések és fogások „véletlenszerű” elhelyezkedéséből adódóan állandó asszimetrikus oldalterhelésnek vagyunk kitéve. Ennek kiegyensúlyozása rengeteg izom összehangolt munkáját igényli.

Falmászás: próbáld ki te is!
© Mozgásvilág

Az izmok mellett ilyenkor a különböző agyi területek is fokozottan együttműködnek egymással, amely olyan neurológiai folyamatokat aktivál, melyek jó hatással lehetnek egyéb más dolgokra is, mint pl. gyerekek estében a fejlődési dyslexia.

Nem csak a testnek hasznos

A falmászás akkor is egy kiváló mozgásforma, ha nem a fizikai és biokémiai hatásaira koncentrálunk. A többi más extrém sporthoz hasonlóan a „kikapcsoló ereje” is rendkívül magas, a legtöbbeket sokkal jobban kimozdítja a komfortzónájából, mint a hétköznapi sportok. Azokban a magasságokban, ahova a kötélbiztosítás segítségével biztonságban felmászhatunk, nem fogunk az élet apró problémáin töprengeni és hamar átjár az úgynevezett flow élmény. Ez igaz az úgynevezett boulderezésre is, ahol bár nem mászunk 3-4 méternél magasabbra, nem is biztosítjuk magunkat kötéllel. Ebben a magasságban még nem szükséges az effajta óvintézkedés, esés esetén a fal aljában levő vastag szivacs véd meg minket a sérülésektől. A magasság nem nagy, viszont kötél nélkül pont elég „félelmetes” ahhoz, hogy ne tudjunk mással foglalkozni.

Falmászás: próbáld ki te is!
Komoly koncentrációt igényel / © Mozgásvilág

Mindent egybevetve a falmászás egy nagyon sokoldalú mozgásforma, mely akár önmagában, akár más sportágak kiegészítéseként is megállja a helyét. Ráadásul Budapesten az elmúlt években gombamód bukkantak fel a falmászó és boulder termek. Ajánljuk mindenkinek!

Persze, ha még megelégszünk a két lábunkon állva mászással, akkor válasszunk egy kihívásnak tekinthető túraútvonalat, Budapest hegyeiben.