11 aktív programtipp a XI. kerületben

Akár a vízpartok, akár a páratlan panorámák vagy futókörök, szabadtéri edzőtermek rajongója vagy, a XI. kerület több hétre elegendő programlehetőséget kínál. Ezek közül mi most 11, kifejezetten aktív kikapcsolódást ajánlunk. 

11 aktív programtipp a XI. kerületben
© Dunaipoly.hu

Gellért-hegy

Erre a XI. kerületi helyszínre újra és újra, de legalább évszakonként egyszer érdemes visszatérni. Így tapasztalható meg leginkább az örök körforgásban lévő természet harmóniája, az UNESCO világörökség részét képező terület élővilágának sokszínűsége, és mindaz a csoda, amit a város fölé magasodó 235 m-es „hegy” nyújt.
Játszóterek, csúszdapark, kaptatós lépcsők sora, tágas füves területek, meredek sziklafalak és egy különleges, állandó pontos tájfutó pálya is várja az ide látogatókat. A sok száz lépcsőn felkapaszkodóknak a Citadellán pazar budapesti panoráma a jutalma. Akik szeretik a hosszabb, akár több kerületet is átszelő sétákat, azoknak a Gellért-hegy szálló közelében induló, és a hegy Duna felőli oldalát is érintő Budai Zöld 44 km-es turistaútvonalát ajánljuk.

Az állandó pontos tájfutó pálya térképe

Túraajánló a Gellért-hegyre 

Szent Gellért Gyógyfürdő

Egy kellemes városi séta után nincs jobb levezetés, mint egy kis wellness. Irány a Szent Gellért Gyógyfürdő! Kicsiknek, nagyoknak egyaránt kikapcsolódást nyújt a város egyik legimpozánsabb, testet-szemet gyönyörködtető fürdője, ahol a 35-40 oC-os vízzel teli gyógyvizes medence, úszómedence, a világ első, 1927 óta működő hullámmedencéje, kültéri termálmedence, a kültéri finn szauna és gőzkabin biztosítja a kikapcsolódást, relaxációt a városi forgatagban.

Jegyvásárlás

11 aktív programtipp a XI. kerületben
© gellertfurdo.hu

Feneketlen-tó futókör

Ha szereted a kilométereket kiépített, biztonságos futókörökön gyűjteni, ugyanakkor azt sem bánod, ha a természet közelében sportolhatsz, igazi paradicsom lehet a Feneketlen-tó körül haladó rekortán futókör. Tópart, vízimadarak, harangszó, és a Gellért-hegy közelsége teszi a város egyik legszebb futókörévé az 540 m hosszú, minimális szintemelkedéssel rendelkező pályát.

További fővárosi futókörök

Bikás park

Játszóterezők, piacozók, futók egyik legnépszerűbb parkja a Bikás, ahol nemcsak szabadtéri edzésekre, jógázásra, rekortán pályán való futásra, de néhány éve korcsolyázásra is van lehetőség. Aki kellően kimozogta magát, az a város egyik legjobb rétesét/lángosát is megkóstolhatja a közeli üzletház alsó szintjén.

Bikás-parki futókör

Kopaszi-gát

Ha a 11. kerületben járunk, akkor kihagyhatatlan a sorból a Dunába majd’ 900 méteren benyúló Kopaszi-gát, mely a víz közvetlen közelsége és – a parkolót leszámítva – autómentessége miatt igazán vonzó. Egy könnyű délutáni sétára, biciklizésre, kacsakövezésre tökéletes helyszín, ahol a kicsiket játszótér, a nagyobbakat futópálya is várja. Aki komolyabban érdeklődik a vizes sportok iránt – kajakozni, kenuzni, sárkányhajózni szeretne – azt a Lágymányosi Spari Egyesület várja a köreibe.

Kopaszi-gát 1km-es futóköre

Sas-hegyi kilátások  

A 2022-es bakancslistára mindenképp javasoljuk felvenni a lüktető főváros felett 250 m-re magasodó Sas-hegyet. Nemcsak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Látogatóközpontot érdemes felkeresni a hegy tetejéről nyíló körpanoráma, az itt található páratlan állat- és növényvilág és az ezeket bemutató tanösvény miatt, de a Sas-hegy túlsó oldalán lévő Sas-ligetet is ajánljuk felfedezni.

Sas-hegyi Tanösvény

11 aktív programtipp a XI. kerületben
© dunaipoly.hu

Egyetemisták parkja

A sportolni, kikapcsolódni vágyók egyik legnagyobb közösségi tere a Xkerületben az Egyetemisták parkja a Petőfi-híd és az ELTE Lágymányosi kampusza közelében. Gyakorlatilag nincs olyan szabadtéri, szárazföldi sport, amit ne lehetne a parkban űzni, hiszen van többféle sportágot kiszolgáló gumiborítású sportpálya, foci- és kosárpálya, teqball és ping-pong asztal, szabadtéri edzőterem. Azoknak sem érdemes elkerülni a parkot, akik pihenni szeretnének az árnyas fák alatt. A park közvetlen közelében, a Goldmann György téren található továbbá a magyar Hard Body Hang csapata által tervezett, „ZigZag” becenevet viselő moduláris fal is, melyen különböző nehézségű mászó útvonalak találhatók, az egészen könnyű, gyerekek számára is teljesíthető fokozattól a nehezebb terepig. 

Függetlenségi park

Ha túl zsúfoltnak találod az Egyetemisták park pályáit, akkor pár megállóra tőle ott van mindjárt a Függetlenségi park kondiparkja. Igazi felnőtt „játszótér”, ahol a park eszközei biztosítják a tökéletes aktív kikapcsolódást. A hétköznapi feszültség levezetését és a test építését a különböző korlátok, függeszkedő gyűrű, függőleges pad, létrák és nem utolsó sorban a boxzsák teszik lehetővé.

Budai Arborétum

Ha a kerületbe látogatsz, és bejártad a Gellért-hegyet, a Kopaszi-gátat és valódi nyugalomra vágysz, térj be az ország egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkező, 7,5 hektáros Budai Arborétumba. A természetvédelmi területnek elismert kertben csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb dísznövényt csodálhatsz meg. Az arborétum kis tavának élővilága, fészkelő és átvonuló madarainak megfigyelése a legkisebbek számára is vonzó kikapcsolódási, felfedezni való helyszínné varázsolja a kertet.

Eleven park – Újbuda

Ha kültéri programokra kevésbé ideális az időjárás, beltéri kikapcsolódási lehetőséget tárházát nyújtja az Újbuda Centerben található Eleven park játszóház. 13. kerületi tesójához hasonlóan itt sincs hiány giga csúszdában, mászókákban, elektromos autókban, körhintában, ugráló várban, babaszobában… De nem is soroljuk tovább: garantáltan nincs olyan gyerkőc, aki kipihenten lép ki a játszóház ajtaján, ha egyszer ide keveredik.

11 aktív programtipp a XI. kerületben
© elevenpark.hu

Cyberjump Buda Trambulin park

Bizonyára azokat a gyerekeket és felnőtteket sem kell altatni este, akik a Cyberjump trambulin parkba váltanak jegyet. A helyszín a maga 3000 négyzetméteres területével Európa egyik legnagyobb trambulin parkja, ahol minden korosztály kikapcsolódhat.