Budapest hegyvidéke

Ha szereted a lépcsőket, szeretsz a magasból letekinteni Budapest panorámájára, és szívesen barangolsz erdei ösvényeken, összeállításunkban biztosan találsz majd kedvedre valót. 

Futópályák Budapest fás környezetében

No de ne szaladjunk mindjárt olyan magasra! A kerület népszerű, de még bőven a városi forgatagban lévő parkja, a Városmajor is bőven nyújt sportolási lehetőséget. A mintegy 10 hektáros közpark egy rövid sétával, BUBI-val vagy tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető, és számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kerékpárral, rollerrel, babakocsival vagy éppen kosárlabdával érkezők számára. Akik kifejezetten futni jönnek, azokat a futás szempontjából tökéletes vonalvezetésű, nagy ívű, több mint fél kilométeres futókör várja.

Budapest hegyvidéke
Városmajori futókör / © Mozgásvilág

Szintén a kerület egy alacsonyabb pontján, annak keleti oldalán fekszik a Gesztenyés kert. Az egykori Németvölgyi temető felszámolása után, 1984-ben kezdték a park kialakítását. Mostanra a nagyjából 35 ezer négyzetméteres területével a környék méltán népszerű helye. Játszótérrel, rekortán futópályával, kutyafuttatóval és a tavasztól őszig árnyat adó hatalmas vadgesztenye fáival lopta be magát a természetkedvelő városlakók szívébe. A szomszédos kerületek felé is kalandozókat a Gesztenyés kert felől is megközelíthető Sas-hegy, másik irányba pedig a Gellért-hegy várja. 

Budapest hegyvidéke
Gesztenyés kert / © Mozgásvilág

Természetes környezetben

Bár sportolási lehetőséget nem rejt, látnivalókban és érdekességekben gazdag kertje a kerületnek a Költő utcában lévő Jókai kert. A Svábhegyen lévő területet Jókai Mór vásárolta meg és telepítette be – szőlővel, cserjékkel, fákkal – majd 50 éven keresztül élt itt. Az ingyenesen látogatható kert ad helyet a Magyar Madártani Egyesületnek és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának is, így az sem kizárt, hogy amikor erre kirándultok, éppen egy madárgyűrűzés programba vagy vezetett, ismeretterjesztő sétába csöppentek.  

Budapest hegyvidéke
Jókai kedvenc padja / © Wikipédia: Ineptus

A következő helyszínnel a sport iránt rajongókat buzdítjuk egy kis edzésre. A Jókai kerttől nem messze található a város egyik leghosszabb lépcsősora, a Diana lépcső, mely a névadó Diana utcától az Óra utat keresztezve felvisz egészen a Lóránt utcáig, hogy aztán aszfalt úttá alakulva felkaptathass rajta újra a Költő utca magasságába. 

A már említett Költő utcától pár utcányi gyaloglással – de Fogaskerekűvel és Gyermekvasúttal is – elérhető távolságban találjátok a Széchenyi Emlékművet, melyről pazar kilátás nyílik a városra. A kitartóbbak akár a Gellért-hegyről is érkezhetnek az Emlékműhöz a Budai Zöld turistajelzést követve.

A kerületet túrabakancsban megismerőknek igazi kaland és egy kellemes délutáni kirándulás lehet az Ördög-orom területén és a Farkasvölgyben futó túraútvonal, melyen a Normafáig sétálhatunk.

Budapest hegyvidéke
Kilátás a Normafától / © Mozgásvilág

Akik a túrázás helyett, túrázás levezetéseképpen csendesebb, nyugisabb programra vágynak a kerületben, a Svábhegyi Csillagvizsgáló távcsöves bemutatóin kémlelhetik a égbolt látványosságait, borult időben pedig a Csillagvizsgáló történetébe, mindennapjaiba kapnak betekintést.