Józsefváros aktív oldala 

Józsefváros aktív programlehetőségei

Józsefváros első aktív állomása az Orczy kert. A mesterséges tó köré épült területen kalandpark, kis és nagyobb játszótér, focipálya és egy közel 800 méteres, részben erdei környezetben haladó futópálya is van. Így akár egy egész napos programot is érdemes ide tervezni. 

Józsefváros aktív oldala 
ELTE Füvészkert / © Demeter Károly

Csupán egy kellemes sétányira várja a látogatókat az ELTE Füvészkert, ahol szaladgálni, kerékpározni ugyan nem lehet, de csendben barangolni, felfedezni, fotózni viszont annál inkább. A 250 éves botanikus kertben rendszeresen szerveznek tematikus napokat, foglalkozásokat, de akár éjszakai sétán is részt vehetnek a növényvilág szerelmesei.

Akik a könnyed sétánál aktívabban szeretik eltölteni az időt, azokat a kerületben több, igen jól felszerelt játszótér várja. Ilyen például a Grund játszótér vagy a Nemzeti Múzeum kertjében található park. Az előbbi a Pál utcai fiúk regény 100 éves születésnapjára készült el és feleleveníti a könyv és a Grund történetének mozzanatait. Ezen kívül arról is nevezetes, hogy itt található az ország legnagyobb, egyedi fajátéka. 

A Múzeumkert „Muzi” becenéven is ismert játszóterét részben szintén a már említett Molnár Ferenc, részben pedig Pásztor Árpád, A muzi című könyve inspirálta. Többféle, gyerekek számára készült műszer, gőzfűrészüzem, többszintű mászókák, lóvasút és a regényekből is ismert golyópálya teszi izgalmassá a teret a felnőttek számára is. 

Sport a javából

Tökéletes sportolási lehetőséget nyújt a kerületben található Nemzeti Lovarda. Itt jól képzett, versenymúlttal is rendelkező lovakon tanulhatnak a lovagolni vágyók, iskolai szünetben pedig lovastáborban, élménylovagláson is részt vehetnek az ide betérők.

A kerület nemcsak a szárazföldi sportok rajongóinak nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem berkein belül működő Ludovika Aréna Uszoda nyolc sávos, 25 méteres medencével, egy kisebb tanmedencével, gőzkabinnal és szaunával várja a vizes élményekre vágyókat.

Józsefváros aktív oldala 
© Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Végül, de nem utolsó sorban következzék két olyan helyszín, ahol az ütős sportokat lehet akár naphosszat – de legalábbis nyitva tartási időben – űzni a 8. kerületben. Az egyik helyszín a BKV Előre SC falain belül működő teniszcentrum 8 salakos pályával, szaunával, télen fűtött sátorral. A másik pedig a pingpong „fellegvára”, azaz a PingPong Club, ahol 7 profi minőségű asztal, pingpong-edzések, versenyek, és sok-sok társasjáték várja az ide látogatókat.