Európai deszkások szevasztok! – nemzetközi gördeszka verseny Budapesten

Május 28-án a II. DRK Budapest Skate Open-től lesz hangos a budapesti Erzsébet tér, ugyanis a több mint 10 éves múltra visszatekintő, főként deszkasportos élményekben utazó Njoy Service, a Dorko, valamint a Funkyzeit nemzetközi pénzdíjas versennyel, és egy hatalmas deszkás bulival indítja a szezont, és egyúttal helyezi vissza Magyarországot a gördeszkázás európai térképére.

Az esemény főszervezője az elsősorban sporttáborokat, élménytúrákat és action sport rendezvényeket szervező Njoy Service, ami évről évre kiemelten támogatja a magyar gördeszkás versenysport alakulását. Ez nem is csoda, hiszen a sportág szorosan össze fűződik a rendezvényszervező cég alapításával.

Európai deszkások szevasztok! – nemzetközi gördeszka verseny Budapesten

„Az első deszkás versenyünk évfordulója egybeesik az Njoy megalapításának évével. Ekkor még csupán 2011-et írtunk. Itt kezdtük el, ekkor volt az első Njoy név alatt futó sítáborunk, az első wakecampünk és persze, ami jelen helyzetben a legfontosabb erre az évre datáljuk a méltán híres Zsola Skate Cup-ot is, amiből későbbiekben az ikonikus Erzsi SK8 Cup is kinőtte magát.” – idézte fel az szervezet és a gördeszkázás közös múltját Gaál Benedek, alapító.

Ezzel együtt azt is hozzátette, hogy míg első versenyükön mindössze 150€ volt az összdíjazás, addig május 28-án annak közel a tízszeresét zsebelhetik majd be a legjobbak, ami még a mostani magyar inflációs rátával számolva is nagyon komolynak ígérkezik.

Európai deszkások szevasztok! – nemzetközi gördeszka verseny Budapesten
Fotó: Bódis Krisztián

„Nagy álmunk egy igazi európai versenyt csinálni itt Budapest szívében. Ehhez szépen lassan meg is lesznek a megfelelő infrastrukturális elemek. Ennek az álmunknak igyekszünk most is eleget tenni a II. DRK Budapest Skate Opennel, amivel egy nemzetközi szinten is helytálló, éves rendszerességgel jelentkező versenysorozatot tervezünk létrehozni.”

A szervezők továbbá elmondták azt is, hogy rengeteg érdeklődőt várnak a versenyre, hiszen nem csak világ, de magyarországi viszonylatban is számos dolog történt a gördeszkázásban, ami miatt különösen izgalmas lehet a rendezvény még a laikusok számára is. Hazánkban egyre több kiváló minőségű gördeszka pálya és pump track áll rendelkezésére a sportág rajongóinak, így sosem tapasztalt körülmények között készülhetnek egy-egy megmérettetésre. Ugyanakkor világviszonylatban is teljesen új szintre lépett a sportág, hiszen bemutatkozott a 2020-as tokiói olimpiai játékokon is, amivel szélesebb körben is komoly elismerésre tett szert a gördeszkázás.

Négy év kihagyás, és két év Covid-mizéria után eljött tehát az ideje egy újabb gördeszkás ünnepnek: május 28-án érkezik a II. DRK Budapest Skate Open, aminek a nappali és a nézők számára ingyenes programjában a különböző látványos verseny kategóriák mellett Turner, Rocksteady és BA10  fogják szolgáltatni a hangulatot fellépéseikkel.

A díjátadó után a rendezvény pedig beköltözik a pálya melletti Terminal épületébe, ahol a Funkyzeit szervezői a Telekom Electronic Beats jóvoltából a szokásosan erős magyar dj felhozatal mellett egy igazán különleges olaszországi páros, Alessandro Parlatore és Marcello Giordani aka Marvin & Guy táncoltatja hajnalig a bulizni vágyó közönséget.

A Funkyzeit csapata minőségi és különleges koncepciójú indie house bulijairól híres: egy művészklub kupolaterméből indulva meghódítottak már budai mozikomplexumot, várbéli lovardát, művészeti galériát, városligeti palotát és félelmetes kriptát is.

Gyertek és ünnepeljük meg együtt ezt a fantasztikus deszkás sportot és a hozzá kapcsolódó szubkultúrát!

Kiemelt kép: Soós Bertalan