Promó a nyárnak? – színesebb lett a város egy új tűzfallal

Van abban valami izgalmas, amikor a város legrondább részeit, a lehasznált, mocskos tűzfalakat jó ízlésű, esztétikát értő emberek teszik rendbe. Azon ritka pillanatok ezek az életben, amikor valami jó kezekbe kerül, és mi úgy örülünk, amikor megtörténik.

Csapó Ádám írása

Mi és hol?

Lett egy új falfestmény a belvárosban, ami egyébként egy reklám, és amit a Színes Város csak alkalmazott művészetnek nevez. Azért, mert ez tényleg az, és mert jobban is hangzik ez így. Az alkalmazó művész Kerekes Kata illusztrátor volt, akik hármasnál jobb dolgozatot írnának eddigi munkásságából, azoknak ez nem is nagy meglepetés. Maga az alkotás az Akácfa utca 27. alatt található, bár nyilván sokkal messzebbről is látszik, hiszen 100 négyzetméterről van szó.

Promó a nyárnak? – színesebb lett a város egy új tűzfallal
Fotó: Bartha Dorka

Mit jelent?

Csináljunk úgy, mintha ez nem egy reklám lenne, lássunk bele dolgokat, mintha verset elemeznénk! Mi ez tehát? Szürreális térkép Budapestről, amit mi is egy szemüvegen keresztül nézünk? Promó a nyárnak? Érezd jól magad, hordjál napszemcsit! Hordj napszemüveget, ha darut kezelsz vagy ha vénusz születését játszó szabadság szobor vagy, de akkor is, ha villamos. Vagy tűzcsap. Vagy partizó húsevő virág. Csak az óriási napszemüvegnek nincs napszemüvege, amit értetlenséggel fogadtunk. 

Promó a nyárnak? – színesebb lett a város egy új tűzfallal
Fotó: Bartha Dorka

Nem túl színes?

Többek szerint a Színes Város legújabb színes képe már túl színes, és emiatt nem is illik az Akácfa utcához vagy a környékhez. Ezeknek a hangoknak szívesen elmondjuk, hogy ezek a házak eredetileg nem ezekben a divatos grafitszürkében pompáztak, hanem sárga vagy fehér színűek voltak. Az évtizedes kosz és korom kombóhoz képest persze, hogy kontrasztos a sok szín, de abból most sem a városnak, sem az embereknek nem lehet elég sok. Az Akácfa utca és környezete egyébként sem a szépségéről híres, hanem a helyekről, az emberekről és a színes tűzfalakról, ami jó díszletei annak, hogy itt mindig történik valami. Most ez történt.

Promó a nyárnak? – színesebb lett a város egy új tűzfallal
Fotó: Bartha Dorka

Mitől különleges?

Ráadásul ez a festmény is, hasonlóan a Dob utcaihoz, Airlite® festékkel készült, aminek a a specialitása, hogy képes tisztítani a levegőt. A városnak ezen a részén, ahol amúgy is kevés a zöld, ez jó alternatíva lehet, hiszen magába szívja a szén-dioxidot, valamint semlegesíti a szennyező anyagokat.