Újra elindultak a hétvégi nosztalgiavillamosok Budapesten

Május 7-től hétvégékre újra forgalomba álltak a nosztalgiavillamosok, amelyek a belváros és Óbuda között, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Batthyány tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon, N19-es jelzéssel közlekednek. A nosztalgiavillamosok menetrendje a BKK oldalán érhető el.

A népszerű nosztalgiaközelekdés már 2009 óta része a budapestiek életének. Idén a szezont két ikonikus járművel nyitották, május 7-én, szombaton az eredeti állapota szerint felújított, barna, favázas 611-es villamossal, vasárnap pedig a 70-es évek világát idéző, eredetileg azonban 1906-os gyártású villamos-motorkocsival találkozhattak az érdeklődők.

Újra elindultak a hétvégi nosztalgiavillamosok Budapesten

Az útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már ezekkel az ikonikus szerelvényekkel. A nosztalgiavillamosokkal való utazás kedvelt program a kisgyermekes családok, illetve a külföldi vagy vidékről Budapestre látogató turisták körében, de a fővárosban élők ugyanúgy örömmel fogadják a matuzsálemi korú, hangulatos járműveket.

A nosztalgiaközlekedés jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők jegyet lyukaszthatnak, vagy a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével – írja a BKK közleményében.

Újra elindultak a hétvégi nosztalgiavillamosok Budapesten
fotó: BKK / Nyírő Simon

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK értékesítő pontjain, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.