Szecesszió, Art Nouveau, Jugendstil, Modernismo

Szecesszió, Art Nouveau, Jugendstil, Modernismo

A fenti neveken is ismert stílus magyar kezdeményezésre kapott kiemelt figyelmet, hiszen június 10-én van a szecesszió világnapja (Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napja).

Csapó Ádám írása

A különféle nyelvváltozatokból is látszik, hogy Európa-szerte viszonylag egyszerre merült fel az igény valami másra és újra az építészetben, képzőművészetben és iparművészetben – a szecesszió szó maga is elszakadást jelent, szakítást a múlttal. Az új stílusban a hangsúly az élénk színek kiemelésén és az erős díszítettségen van, például a természet által ihletve.

Mindezt nem kisebb alkotók tették világhíressé, mint Gustave Eiffel, Gustav Klimt, Antoni Gaudí és Lechner Ödön. A 2022-es világnap alkalmából az Iparművészeti Múzeum június 25-ig tartó eseménysorozatot indított, A Szecesszió fesztiválja címmel. Nem egy statikus kiállításról van szó csupán, hanem konkrét interakcióról a művészeti ágakkal. Városi séták magánházak látogatásával, előadások a korabeli tipográfiáról, kerekasztal-beszélgetések, workshopok képezik a világnap kapcsán szervezett program gerincét.

Részletes program itt.

Helyszín

A programsorozat nagy része a városligetben található Ráth György-villában található. Ráth György, az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója eredetileg más pályára készült. Aktív szerepet vállalt a 1848-49-es szabadságharcban, utána jogot tanult, bíró és tanácselnök lett, mégis, személyes érdeklődése tette jó ízlésű műgyűjtővé. A Városligetben vásárolt villát alakíttatta át és rendezte be egyebek mellett szecessziós stílusú műtárgyakkal is. Ezt a kollekciót örökítette át az Iparművészeti Múzeumnak, és halála után, rendelkezésének megfelelően az intézmény színeiben működhetett tovább a gyűjtemény. Ez egyébként olyan hatalmas, hogy a jelenleg is futó eseményen például különböző tárgycsoportokra fókuszálva indítanak majd tárlatokat, így külön túrán vehetnek részt a csak a bútorok vagy kizárólag a csillárok iránt érdeklődők.

A programokra itt lehet regisztrálni vagy várólistára kerülni. Aki lemarad, az tarthat magának saját túrát is A mi szecessziónk című állandó kiállításon a Ráth György-villában. Ha erre sincs ideje, akkor javasoljuk az alábbi épületsor fogyasztását tetszőleges sorrendben.