A NAGY LÁNGOS TESZT – Megkóstoltuk Budapest legjobb lángosait!

Inkább a klasszikus fokhagymás, sajtos- tejfölös vagy az újhullámos, minden extrával megpakolt/töltött lángos variációkat kedvelitek? Nekünk a lángosozás egyértelműen a Balcsin töltött gyerekkori emlékekhez köthető – viszont, ha a vízpart helyett a fővárosi betondzsungelben is élveznétek a legnépszerűbb strandkaját, nyugodjatok meg, nem kell lemondani erről az élményről. Válogatásunkban most mutatunk nektek hét lángoslelőhelyet, ahol a legjobb zsákmányhoz juthattok.

Bartha Dorka, Csapó Ádám, Kapunics Gréta, Kovács Tamás írása és képei

Retro Lángos

Retro hangulat- retro lángos, így a nosztalgikus érzéshez a legendás sajtos- tejfölös dukál. A sokak által közkedvelt Arany János utcai megállóban lévő kis bódé már egy ideje beülős ételbárként üzemel az út túloldalán, ami csak úgy hemzseg az idelátogató turistáktól is. Rengeteg opció közül választhatunk, a klasszikusok mellett merészebb kombinációkat is tesztelhetünk a népszerű hungarikumból: kecskesajtos, négysajtos, bitang húsos, bolognai, parasztos kolbászos, nutellás. Maga a tészta kicsit sem olajos, könnyed, puha, kívül kellően roppanós, viszont lehetne rajta gazdagabb a feltét.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Krumplis Lángos

Bevallom kicsit szkeptikus és előítéletes voltam, amikor először találkoztam a Flórián téri aluljáróban ezzel a kis hellyel, de milyen rosszul tettem! Már a korareggel hosszan kígyózó sor egy árulkodó jel volt, hogy itt bizony valami szuper dolog fog kisülni – és így is lett!
Itt is egy klasszikusnak számító sajtos-tejfölössel indítottam, aminek puha, tökéletes állagú tésztája volt, nem tocsogott az olajban és a többi lángosozóhoz viszonyítva extrán sok feltéttel volt megpakolva. Plusz pont, hogy az árakat budapesti viszonylatban is rendkívül pénztárcabarátra szabták, emellett pedig még különösen kedves kiszolgálásban is részesültem. A klasszikusok mellett kóstolhatunk kapros-túrósat, virsliset, tzatzikiset, káposztával töltöttet is. Ha pedig valami édesre vágynánk, szép választékkal várnak ránk a mennyei gofri és óriáspalacsinta variációk is.

1033 Budapest, Aluljáró szint, Flórián tér 1.

Ligeti Lángos

Az állatkerti sétánkat vagy a Széchenyiben való fürdőzésünket megkoronázhatjuk a város egyik legjobb lángosával, ugyanis a Ligetben kielégíthetjük a legextrább lángos fantáziáinkat is. A kínálatban találkozhatunk a hagyományos verziók mellett olyan extrákkal, mint a Húsimádó, a Falusi, a Magyaros vagy a Székely Lángos, amely juhtúróval, sült szalonnával és lilahagymával van emberesen megpakolva. Én az utóbbit teszteltem és hát nem kellett egy kicsit sem csalódnom. Kívül enyhén roppan, belül vaskos és puha, nem olajos és a feltétek is nagyon jó minőségiek. Egyetlen hátránya, hogy egy kissé borsos áruk van, talán azért is mert ilyen turistacsalogató helyen van, de itt legalább biztosan finom lángoshoz juthattok.

1146, Budapest, Állatkerti krt. 3.

Lángosom

A lángos a magyar naan kenyér, ezt a Lángosom nevű bolt előtt gyülekező indiaiak számából gondolom. Nem lehet könnyű, a Wesselényi utcában, a rengeteg street foodos helyszín és a nagy turisztikai nyomás szorításában kell meghatározni, hogy mi is a street food, mi a lángos. Az alap náluk az, ami ma már a legtöbb embernél kiindulópont: a sajtos-tejfölös. A Lángosom innen kezd építkezni, főleg húsimádókra gondolva. Ami az izgalmas, hogy bármit választunk a bacon, a kolbász és a sonka háromszögéből, mindet lehet sima és töltött verzióban is kérni. Ez ugye azzal jár, hogy még nyers tészta állapotában kerül rá minden a lángosra, és így összehajtva sül ki. Így semmi nem fog szétszóródni út közben, ha rohannunk kell valahova. Így volt ez a kétféle sajttal (az egyik füstölt) töltött lángossal is, amire ínycsiklandóan tejfölt és olajos fokhagymát csorgattak, és ami el is fogyott, mire a közeli villamostmegállóhoz értem.

1071 Budapest, Wesselényi u. 35.

SHO beach – MÁK

Az SHO Beach-en, a Kopaszi-gát kanyarulatánál nyitott dunai strandon tavaly nyáron debütált a MÁK terrace pop-up kitelepülése. A lángos kreációjuknál már elve a tésztába mákot kevertek, hogy aztán azt mákos tejföllel, kétféle vászolyi sajttal és savanyított medvehagyma-terméssel szórják meg. A klasszikusabb „LAPOSFÖLDlángos” verziójuk pedig a sajtos-tejfölös vonalat viszi tovább. A balatoni, fáradt olajban kisült, bödönös tejföllel és trappistával megpakolt lángos után még laikusként is, az első harapás után felmértük, hogy ez egy egészen más liga. A tészta könnyed és légies, a feltét mesés, de ennek köszönhetően méret/árfekvésben is ez vezeti a mezőnyt.

1117, Budapest, SHO beach, Bíró László József krt 4.

Lángos Land

A piacok egyértelmű helyszínei a lángosozásnak, a Fény utcai piacos lángosnak pedig mindig is jó híre volt, úgyhogy ez sem maradhatott le a listáról. Kedves budai nyugdíjasok álltak előttem a sorban reggelijükre várva, és akkor valahogy nem is tűnt fel, hogy mit is kaptak a kezükbe: hatalmas lángosokat. A töltött virslis-sajtos összehajtva is akkora – ez már az én kezemben van – mint egy tűzoltó alkarja. Ráadásul az, hogy sajttal töltött, nem jelenti automatikusan a sztori végét. A szépen megpirult tésztára még érkezik egy kis olvadni vágyó reszelt sajt, ezzel és a benne lévő virslivel együtt ez már kitesz egy kalóriabomba ebédet is. Kevés olyan étel van, amivel órákra jól lehet lakni, de a töltött lángos pont ilyen – simán versenyre kel a menüzős menzákkal.

1024 Budapest, Lövőház u. 12.

Lángos Papi

Ez a lángos különösen kedves lesz azoknak, akik a (műfaji kereteken belül!) homogénebb lángosokat keresik szemben a vastag és papírvékony részeket sűrűn váltogató lángosokkal. A feltét (fokhagyma, sajt, tejföl) minőségi benyomást keltett, és egyenletes, korrekt vastagságú rétegben terült el a lángoson. Már csak ez is a homogénebb felületű lángos mellett szól: könnyebb eloszlatni rajta a feltétet.
Állítólag különleges, Angliából hozott olajat használnak, és sütés közben nagyon figyelnek a hőmérsékletre, ami segít abban, hogy kevésbé legyen tocsogós, szivacsszerű a végeredmény. Nem tudjuk a konyhatechnológiai hátterét, de a kézbe kapott lángoson valóban az tűnt fel elsőre, hogy nem úszik az olajban és nincsnek benne óriásbuborékok. 
A kiszolgálás kedves, a szalvétamennyiség (lángosnál ez fontos!) bőséges. A feltéteket a vásárló szabadon teheti össze, de ha valaki fokhagymával és tejföllel kéri a nutellát, annak inkább mást ajánlanak. A nagy méretű lángost kényelmesen meg lehet enni a kiszolgálóablak előtti teraszon. 

1075 Budapest, Madách Imre út 3.