Budapesten először láttak uráli baglyot

Nemrég hatalmas bagoly tűnt fel egy rákosszentmihályi család kertjében álló fenyőfán. Miután éjszaka vadászik és hozzászokott, hogy nappal pihen, ezért viszonylag jól megfigyelhető volt egész nap. Aztán másnapra megunhatta a viszonylag jó megfigyelhetőséget, mert odébbállt.

Az uráli bagoly felbukkanása a XVI. kerületben attól volt érdekes, mert ez az első félhivatalos városlátogatása Magyarországon. Egyébként zárt erdők öreg fáiban vagy kettétört fákban keres magának odút, amiben költhet. Országosan figyeltek már meg példányokat, zömmel az északi megyékben, de budapesti kertben az uráli bagoly bármilyen körülmények között szokatlan látvány.

Főként kisemlősökkel, kisebb madarakkal táplálkozik, ha embernek megy neki, azt nem éhségből teszi, hanem a fiókáit védelmezi ilyen hevesen. Bár fészkelésről ezen a ponton még korai lenne beszélni.

Megvan az ember társasága nélkül, úgyhogy ha legközelebb a mi kertünkben töltené az éjszakát, akkor ne bolygassuk, ne bántsuk! Az uráli bagoly eszmei értéke 100.000Ft. 

A tisztánlátás kedvéért ezúton hívnánk fel a figyelmet arra, hogy az eszmei értékkel nem rendelkező madaraknak is van értéke, egyiket sem szabad bántani.

Budapesten először láttak uráli baglyot

Az uráli bagolyról több info itt.

Egyéb bagolytémák itt.

Fotók: Déri Tamás, Gönye Csaba

Forrás

MME – Magyar Madártani Egyesület

Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat