Leteszteltük a város legjobb macaronjait – TOP 5 macaronozó Budapesten

10 évvel ezelőttig még nagyon nehezen beszerezhető kuriózumnak számított és egészen a szülőhazájáig, Párizsig kellett repülnünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk milyen is az igazi, nagybetűs macaron. Az utóbbi években azonban már akkora népszerűségnek örvend, hogy rengeteg cukrászda kínálatában megtaláljuk, így egészen biztosan nem kell senkinek bemutatni ezt a kívül roppanós, belül omlós francia kis ízbombát. Mivel március 20. a macaron világnapja, úgy gondoltuk összegyűjtjük nektek az 5 kedvenc macaron lelőhelyünket a városban, ahová bármikor visszatérnénk.

Kapunics Gréta írása

Chez Dodo

Sajnos lehet túl elfogultak vagyunk Szalai Dóri Sas utcai kis ékszerdobozával kapcsolatban, de ez a kis csipetnyi Párizs egyértelműen vitte nálunk a pálmát. Gyakorlatilag a nyitás óta törzsvendégei vagyunk a boltnak, szinte majdnem mindegyik ízkombinációt megkóstoltuk már, és egyszer sem kellett csalódnunk. A Bazilika melletti kis üzletke rendkívül barátságos, a macaronok mind helyben készülnek kézzel, közvetlenül a kirakatban, így a vendégek és kíváncsi járókelők is kémlelhetik a macaronkészítés izgalmas folyamatát. Dóri a világ egyik legfinomabb csokoládéjának, a Valrhonának különböző fajtáit használja a krémek, ganache-ok elkészítéséhez, amelyet kedve szerint kombinál különböző gyümölcsökkel, fűszerekkel, diófélékkel vagy likőrökkel/ alkoholos italokkal. Olyan izgalmas ízkombinációkkal is találkozhatunk, mint például az étcsokoládé- whiskey-bacon, szarvasgomba-piemonti mogyoró, kacsamáj- balzsamecet-borscuvée, som-mézeskrémes vagy a sütőtök-kakukkfű. Évszaknak és ünnepnek megfelelően hoz létre új ízeket, a kínálat naponta változik, általában olyan napi 20 íz közül választhatunk, amelyeket díszdobozban is kérhetünk.
A mi választásunk most a yuzu-marcipánra, lime-joghurtra, eper-bazsalikomra, morello meggy-vaníliára, eper-rózsa-mandulára és a máglyarakásra esett. Mindegyik önmagában annyira erőteljes ízeket hordoz, hogy már az első harapásnál szinte a fellegekbe repít. Csak ajánlani tudjuk!

1051 Budapest, Sas u 7.

Desszert.Neked

A Paulay Ede utcában lévő újhullámos cukrászdát legtöbben a francia stílusú desszertjeiről ismerhetik, ahol nagyon magas minőségű alapanyagokat használnak és óriási hangsúlyt fektetnek a desszertek esztétikájára. A kínálatot tekintve egész biztosan tátva marad a szánk, amelyeket lehet egy későbbi cikk alkalmával tesztelünk is majd, most azonban célirányosan a macaronokért jöttünk.
Mi ezúttal a kávé-vanília, banán-étcsoki-mogyoró, sós-karamell, mák-málna és a feketeribizli-kecskesajt ízá macaronok mellett döntöttünk. Itt sem kellett csalódnunk, a sós-karamell és a feketeribizli-kecskesajt verhetetlen, bár az az átlagos tapasztalatunk, hogy egy minimálisan lehetne intenzívebb a krém és egy picit puhább a macaronhéj, de összességében nagyon meg voltunk elégedve. Átlagosan 12 íz közül választhatunk, amely szintén folyamatosan változik.

1061 Budapest, Paulay Ede u. 17.

Macaron Heaven

A Macaron Heaven kis birodalmába belépve, egyszerűen olyan, mintha valami mesevilágba csöppentünk volna. Immáron két egységgel találkozhatunk a városban, hiszen pár hete megnyílt a budai egység kistestvére a Jókai téren.
A Margit körúti üzletnek a 4 évvel ezelőtti nyitóbulijára még mi is hivatalosak voltunk, ahol csak ámultunk-bámultunk a színesebbnél színesebb figurás macaronokon. Süni, unikornis, teddy mackó, méhecske, bagoly vagy béka? Késmárki Dia és Molnár Bence, a két tulajdonos számára gyakorlatilag nincs lehetetlen. A sütik helyben készülnek, a pult mögötti térben kísérletezik ki a színes és cuki kis francia desszerteket. Emellett nyáron rendkívül nagy népszerűségnek örvend a macaron szendvicsük, ahol két óriási macaronhéjat töltenek meg különféle ízesítésű és színű fagylalttal. Ami biztos, hogy a kínálat annyira gyönyörű és változatos, hogy ajándékba is bármikor vásárolhatunk náluk egy-egy gusztusos válogatást (3-6-12 darabosat). Én is így tettem, egy kis díszdobozos válogatást kértem, amelybe egy Baileys, egy Rákóczi túrós, egy marcipános szilva és egy süni formájú macaron került. Tökéletes arányok, ízletes krémek, a Rákóczi túrós elképesztően hűen adta vissza azt az ízvilágot, amit a klasszikus magyar desszert kóstolásakor tapasztalok. De nem tudok elmenni a formák mellett, nézzétek ezt a süni macaront, awww annyira édes!!

1027 Budapest, Margit körút 62. és 1061 Budapest, Jókai tér 4.

The Sweet by Vintage Garden

A Dob utcai The Sweet cukrászdát valami olyan szeretet és báj övezi, hogy az üzletbe lépve egyből az igazi vintage és csajos mennyországban találjuk magukat. A romantikus hangulatáról ismert Vintage Garden cukrászdájában ugyanazzal az összhanggal, harmóniával és pasztell-tengerrel találkozhatunk, mint a nagytesójánál. Az antik kredenceken gyönyörűen sorakoznak a csomagolt édességek, mintás kekszek, habcsókok, a pultban pedig szép számmal választhatunk mennyei sütemények, tortaszeletek, sütinyalókák, na és persze macaronok közül is. Apropó macaron! Viszonylag szűk a választék és inkább a klasszikusabb irányt képviselik, főleg alapízek találhatóak meg a pultban: csoki, vanília, málna, pisztácia, kókusz, kávé, mangó, sós-karamell. Egy gondosan és gyönyörűen becsomagolt, dekoratív díszdobozkába kértünk egy 6 db-os válogatást, amelybe a sós-karamelles, mangós, pisztáciás, málnás, kókuszos és kávés ízeket csempésztünk. A héj és a ganache aránya nagyon jó volt, a sós-karamellás és a kókuszos macaronjuk egyszerűen zseniális! A krémek ízesítése nagyon jól el van találva, nem mű, nem túl édes, viszont a héjak beljese véleményünk szerint egy picit lehetett volna omlósabb.

1074 Budapest, Dob u. 21

Gerbeaud

Nehéz lenne kihagyni a listáról Budapest egyik legikonikusabb cukrászdáját, a Gerbeaud Kávéházat, amely 1858-ban nyitotta meg kapuit és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Már a kezdetektől fogva rajongtak a pestiek az itt kapható süteményekért, bonbonokért, mignonért és az a hír járta, hogy akkoriban itt lehetett hozzájutni a város legfinomabb fagylaltjához is. Gerbeud Emil, a svájci származású örökös honosította meg hazánkban a róla elnevezett zserbót, de a különböző bonbonok, konyakmeggy és a macskanyelv is az ő nevéhez fűződik. Az évek során rengeteg francia stílusú desszerttel bővült a paletta, így szép számban találkozhatunk a magyar klasszikusok újragondolt verziójával, mousse tortákkal na és persze a macaronokkal is. Az utóbbiból találunk egyszerűbb ízeket is a pultban, mint például csoki, vanília, citrom, málna, de választhatunk az izgalmasabbak közül is: konyakmeggy, mák-áfonya, mogyoró-bergamot. Mi egy 4 db-os válogatást kértünk, amelybe szilvát, mák-áfonyát, konyakmeggyet és mogyoró-bergamottot választottunk. Összességében nagyon finomak voltak, a textúra, a héjak és a ganache aránya megfelelő volt, bár az átlaghoz képest sokkal kisebb méretűek és a krém tekintetében a ganache-ok lehetnének egy kicsit karakteresebbek és intenzívebbek.

1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

Olvasd el a többi Leteszteltük cikkünket is: Legjobb pizza a városban, Legjobb kürtőskalács, Legjobb fagyi Budapesten.