Barangolás a Szép-völgyi erdőben – bejártuk a legkülönlegesebb nevű tanösvényt

Barangolás a Szép-völgyi erdőben – bejártuk a legkülönlegesebb nevű tanösvényt

A város legkülönlegesebb nevű tanösvénye, ahol madárles és tematikus játszótér is várja a gyerekeket. Aki csak egy rövid őszi kirándulásra vágyik családdal az elkapott napsütéses órákban, annak a Szép-völgyi erdő ideális választás. 

Bartha Dorka írása.

Tegye fel a kezét, aki tudja milyen állat a csajkó? Töredelmesen bevallom, hogy amíg meg nem látogattam a tanösvényt, én bizony azt gondoltam, ez egy madár. Valószínűleg a szajkóra való rímelése miatt. Pedig a Szép-völgyi erdőben kanyargó tanösvény névadója egy védett fajú bogár, fekete páncéllal és jellegzetes rágókkal. 

Fotó: Főváros

A félreértés tisztázása és az első döbbenet után szétnéztünk a környéken, és kicsit csalinkáztunk az őszi erdőben. Ahol korábban illegális szemétlerakat volt ott –  az elhanyagolt 16 hektáros –  terület megtisztítása után a Duna-völgyi együttműködés a Szép-völgyi erdőért program keretében őshonos fákat ültettek, és egy különleges tanösvényt is kialakítottak. 

Fotó: Főváros

A 11 állomásos tanösvényre a Szépvölgyi útról nyíló Kecske-hegy parkolónál tudunk rákanyarodni. Az elején, a beszédes nevű Madarász-tisztáson kezdésként egy madárles kapott helyet. Innen nagyrészt erdei ösvények kanyarog az utunk, nagyjából 1,3 kilométer hosszan. A táblák nem csak a környék növény-és állatvilágát mutatja be, de mesélnek az itt zajló természetvédelmi munkáról is, és végül persze lerántják a leplet arról is, kiféle-miféle a nagyfejű csajkó, és miért pont róla nevezték ezt a tanösvényt. 

Fotó: Főváros

Nagyjából az út felénél a Csajkó-tisztásnál találjuk a kis játszóteret, ivókutat, és pár kedves fajátékot – meggyvágó, hamvas küllő, pannon gyík és persze a nagyfejű csajkó – várják a gyerekeket. Itt kapott helyet a „erdei osztályterem” is, ahol nyáron nagyobb csoporttal is lehet kihelyezett természetismeret órát tartani. 

Fotó: Főváros

Egy alapos séta hossza nagyjából 1,5-2 óra, ha tüzetesen elolvassuk a kihelyezett táblákat és alaposan szétnézünk a környéken. Aki pedig további kalandokra vágyik, könnyedén lekanyarodhat az első tábla után a zöld kör jelzésre, és eljuthat vele az Árpád-kilátóhoz vagy a zöld jelzést követve az ősszel mesés színekbe öltözött Apáthy-sziklához, de nincs messze a Hármashatár-hegy sem.