Decembertől újra átgurulhatunk a Lánchídon – bringával, busszal, taxival

Az útpálya átadása után, a munkálatok következő szakaszában a járdák felújítása zajlik, a gyalogosok 2023 őszén kapják vissza hidat.

A múlt héten helyükre kerültek a pesti oroszlánok is, elkészült az útpálya aszfaltozása és rendben lezajlott a híd terhelési próbája. Úgyhogy december közepétől szabad az út a forgalom előtt, szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára! 

Fontos fordulópont ez, és nem csak a híd életében és a felújítás menetében, de a város történetében is. A Lánchíd mindig is több volt a kő, vas, acél és funkció összességénél, Budapest és az egész ország egyik fontos jelképe, valami, ami egyesít és összeköt minket. 

Decembertől újra átgurulhatunk a Lánchídon – bringával, busszal, taxival
Fotó: Bódis Krisztián

„A felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott. Miközben a városi forgalom alkalmazkodott a felújításhoz, azt lassan elfeledjük, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt. Ehelyett, a Lánchíd szűk áteresztő képessége miatt okozott torlódások helyett, itt az ideje kipróbálni, milyen az, ha a Lánchíd gyors és megbízható kapcsolat Buda és Pest között” – írja bejegyzésében a főpolgármester.

Már a felújítás indulásakor és az elmúlt hetekben is számos civil szervezet és a közösségi gyűlés is foglalkozott a híd további sorsával. A közösségi gyűlésen a forgalmi adatok bemutatása után, szakértőkkel való konzultációkat követően a résztvevő budapestiek több mint kétharmada a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében amellett foglalt állást, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett a taxik, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedhessenek.

Decembertől újra átgurulhatunk a Lánchídon – bringával, busszal, taxival
Fotó: Bódis Krisztián

Kevesebben biztos nem fogják használni a szép új hidat, hiszen a közösségi közlekedés keretében növelik a buszok számát, a 16, 105, 178-ös is erre jön majd, illetve egy új járat is indul. 

A felújítás még nem ért véget, a gyalogospálya 2023-ra készül el, és a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről és funkciójáról is 2023 nyarán születik döntés, miután a budapestiek véleményét kikérték.

Kiemelt kép: Soós Bertalan