25 éves a Zsidó Kulturális Fesztivál

Amikor 40 év „vallás nélküli” világ után egyszer csak elkezdett klezmert játszani egy zenekar a zsinagógában… A 25. Zsidó Kulturális Fesztivállal erősen indul az ősz, szeptember 3. és 12. között a zsinagógák megtelnek zenével: klezmerrel, dixivel, jazz-el; irodalommal: Gyarmati Fannival, Esterházy Péterrel és Örkény Istvánnal, és kivételesen a vártnál nagyobb mennyiségben: tangóval. Deák Andrea, a fesztivál főszervezője volt a Budapest TE meg ÉN podcast vendége.

25 éves a Zsidó Kulturális Fesztivál

26 éve jött létre a fesztivál Vadas Vera igazgatásával, a Budapesti Zsidó Hitközség támogatásával. Egy év ugyan kimaradt – a COVID járvány miatt – de töretlen a siker, és idén a 25. fesztivált ünnepelhetjük szeptemberben. Deák Andrea így mesél a kezdetekről:

„A rendszerváltás után volt egy zsidó kulturális bum: rengeteg szervezet, klub alakult, elkezdtek az emberek a zsinagógába járni, sokan visszatértek a hithez, a hagyományhoz, mások inkább kulturálisan tértek vissza, érződött, hogy van mozgás a szocializmus unott évei után. Megfogalmazódott a gondolat, hogy mi lenne, ha lenne egy nagy zsidó kulturális seregszemle. A szervezőknek is egy nem várt siker hozott az első fesztivál: képzeljétek el, amikor a Budapest Klezmer Band a Dohány utcai zsinagógában kétezer ember előtt elkezd klezmer zenét játszani 40 év vallás nélküli világ után.”

25 éves a Zsidó Kulturális Fesztivál
Deák Andrea, a Zsidó Kulturális Fesztivál főszervezője

A podcastban vendégünk részletesen bemutatja az idei fesztivál programjait, illetve a következő kérdésekre is választ ad:

  • Hogyan ünnepli a fesztivál a 150 éves Budapestet?
  • Engedi-e a hagyomány, hogy táncoljon valaki a zsinagóga koncertjein?
  • Mit csinál a főszervező a fesztivál vége utáni napon?
  • Hogy kerül a tangó a zsinagógába?

Podcast – hallgasd meg!

25. Zsidó Kulturális Fesztivál / Szeptember 3. – szeptember 12.