Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.

Programok az első igazán őszies hétvégére – filmnapok, vásárok, piacozás és frissen nyíló, elképesztő kiállítások.

Fesztiválok

Szabihíd-OFF / Our Space Fesztivál

A 2016-os spontán hídfoglalás után, 2017-től a Valyo kezdeményezésére nyaranta hétvégére megnyílt a Szabihíd, koncertről a jógáig rengeteg változatos programmal. Idén a 8. kerületi Bacsó Béla utca megnyitott szakasza ad helyet a Szabihíd-OFF / Our Space fesztiválnak, amely a népszerű Szabihíd projekt örökségét viszi tovább és kicsit a hiányát igyekszik feledtetni velünk.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.
Fotó: Bartha Dorka

A cél változatlan: újra felfedezni a várost és élhető közterületeket biztosítani Budapest polgárainak és az ide látogatóknak. A fesztivált a legkülönfélébb művészeti programok teszik színessé, a családi programoktól (bábelőadások, színházi kalandjáték) a közösségi programokon (közösségi reggeli, társasjáték-délután) és előadó-művészeti eseményeken át (tánc és színház) a koncertekig minden megtalálható majd a Bacsóban és környékén. 

Kulturális Örökség Napjai

Csak ezen a hétvégén látogatható helyszínek, ingyenes programok, városi séták, exkluzív épületbejárások – ez mind a KÖN. 1999 óta tradicionálisan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett eseménysorozat keretében olyan emberek mutatják be ilyenkor az általuk ápolt és őrzött épített és szellemi értékeket, akik nem csak szeretik őket, de ismerik szépségüket, múltjukat, jelenüket és fontos számukra a megőrzésük.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.
Fotó: Bódis Krisztián

Frankofón filmnapok

Az áprilisi online fesztivál után végre újra mozivásznon érkezik hozzánk a francia nyelvű filmek legjava szeptember 14. és 19. között. Az összesen 15 alkotást – vígjátékokat, fesztiválfilmeket, romantikus játékfilmeket, drámákat és restaurált klasszikust is – tartalmazó program az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben várja az érdeklődőket.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.

Isabelle Huppert, Omar Sy, Monica Bellucci, Audrey Tautou, Gaspar Noé, Jean-Paul Belmondo – igazi sztárparádéval és meglepetés vendégekkel várják a nézőket a mozitermekbe.

B32 Brunch és Utcabál a Bercsényin

Újabb utcai minifesztivál elképesztően színes programmal! Szeptember 18-án a B32 szervezésében egész nap izgalmas, közösségi és kulturális programokkal várják az érdeklődőket a Bercsényi utcában, hogy a szomszédság igazi közösség legyen – szól a mottó. Lesz közösségi morzsaparti, hiszen egy jó evés mindenkit összehoz, kisebb koncertek, zenés műsorok, táncház, workshopok, kincskeresés és kvíz és bemutatkoznak az utca boltjai is. 

Mobilitási hét

Ebben az évben már huszadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet szeptember 16. és 22. között, melynek célja a fenntartható közlekedési formák népszerűsítése. Az Autómentes Hétvégén idén utoljára nyílik meg a Pesti alsó rakpart a gyalog, kerékpárral, rollerrel közlekedők előtt.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.
Fotó: Bódis Krisztián

Ezenkívül a Károly körúton villamoskiállítás várja az érdeklődőket, ahol a főváros legidősebb és legfiatalabb villamosait ismerhetik meg. A Városháza park ad otthont az Európai Mobilitási Hét záróakkordjaként az Autómentes Napnak (szeptember 22.), amikor a BKK bringás reggelit szervez az iskolába, munkahelyre kerekezőknek. A közlekedési vállalat emellett számos szakmai programmal is készül az Európai Mobilitási Hét során.

Vásárok

10 éves a Verkstaden! – Szülinapi vásár vendég alkotókkal

Alig hisszük, hogy már 10 éve, 2011-ben indult az egyik legmenőbb budapesti alter márka és mára bolt. Az állandó kísérletező jelleg a kezdetek óta jellemző rájuk, a bátor, néha odamondós vagy épp önironikus feliratos pólók, pulcsik, sapik vászontáskák hazai alkotókkal együtt működve készülnek, a márka egyik fontos küldetése ezeknek a gyümölcsöző kollaborációknak a felkarolása.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.

A Toldi vásáron is sok-sok meghívott “baráti” dizájner is lesz, ráadásul ezúttal nem csak printelt új és second-hand ruhákkal készülnek, hanem régről elővett mintákkal és egy rég tervezett zine-sorozat első részével, amikben az elmúlt 10 év történetét mesélik majd el.

BG BudaPest GardróbVásár

Végleg beköszöntött a hűvösebb őszi idő – ha a ruhatárad is frissítenéd az évszaknak megfelelően, melegebb holmikkal a gardróbvásár szuper alkalom erre. Sokkal fenntarthatóbb, mint az új ruhák vásárlása és a választék is egyedibb – itt biztosan mindenki talál magának kincseket, ugyanis az árusoknál minden is van, szebbnél szebb ruhák, cipők, kiegészítők, gyerekholmik márkás cuccok garmada.

PANCS Gasztroplacc – Termelői Piac és közösségi ebéd

A kultikus romkocsmából közösségi piac lesz minden vasárnap – az Élesztőház udvarán szerveződik egy a magyar őstermelőket felsorakoztató közösségi piac. Olyan termelők kínálják portékáikat, akiknek fontos a természettel való összhang. Szezonális zöldségek-gyümölcsök, sajtok, házi sonkák és szalámik, pékáruk, szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, borok.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.
  • MIKOR: szeptember 18. 09.00-14.00
  • HOL: Élesztőház, 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22. 
  • Részletes infók ITT.

Kiállítások

21. ARC közérzeti kiállítás

Szeptember 17-én újra megnyílik az egy hónapon át tartó szabadtéri és ingyenes kiállítás, amely mindig egy keserédes, sírvanevetős, de elképesztően kreatív látleletet ad nem csak az elmúlt évünkről, de az ország és társadalom lelkiállapotáról.

  • MIKOR:szeptember 17-től október 17-ig.
  • HOL: XI. ker., Újbuda, Bikás park
Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 17-19.

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora

Minden ókor, Egyiptom, és régészetrajongó álma: 17-én nyílik a Szépművészeti új kiállítása, amire nem csak a londoni British Museumból, de a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a és a firenzei Museo Egizióból is érkeztek anyagok. A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.


Kiemelt fotó: Bódis Krisztián