Budapesti Tavaszi Fesztivál: Fenntartható divatőrületek Rezes Judittal

Idén április 29-én kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, és május 12-ig egyedi, kreatív és szórakoztató programokkal várják a városlakókat a szervezők. Május 4-én a Fenntartható divatőrületek uralják majd a Merlin Színház világot jelentő deszkáit. Rezes Judit, a Katona József Színház művésze, az este ötletgazdája és egyik szervezője mesél a programról.

A Budapest Te+Én műsorvezetői ezúttal is Veress Dóra és Gellért Gábor.

Te egy divatos nő vagy?

Nemrégiben beszélgettem a 13 éves fiammal, hogy mi is a jó választás, ha a divatot követjük, vagy ha stílusa van az embernek. Persze mind a kettő számíthat, de azért talán fontosabb, hogy a saját stílusunk kerüljön előtérbe. A fiam arról mesélt, hogy a környezetében azért megnézik egymás cipőjét a gyerekek, fontos, hogy a lábbeli néhány százezer forintos legyen…

Budapesti Tavaszi Fesztivál: Fenntartható divatőrületek Rezes Judittal
Rezes Judit (Fotó: Dömölky Dániel)

Akkor te hogyan jellemeznéd a saját öltözködésed?

Én azt szoktam mondani az öltözködésemről, hogy laza elegancia, amiben a nagy méretű lustaság és a mindennapi rohanás is komoly szerepet játszik.

Turkálóbajnok vagy?

Nem annyira, de előfordul, hogy turkálok. A mi családunkban inkább az a jellemző, hogy eltesszük a ruhákat. A ruhatáramban nagyon sok darab van az édesanyám ruhatárából, és a gyerekeim is hordják az én gyerekkori ruháimat. A kisebbek pedig a nagyobbakét. A múltkor vásároltam a legkisebbnek egy nadrágot. Teljesen meghatódott, és azt kérdezte: ez csak az enyém?

Budapesti Tavaszi Fesztivál: Fenntartható divatőrületek Rezes Judittal

Honnan jött a Fenntartható divatőrületek ötlete?

Onnan, hogy átgondoltuk, a megunt ruhadarabjainkat hogyan dobhatnánk fel, hogyan tarthatnánk meg, hogyan óvhatnánk ezen keresztül is a környezetünket.

Hogyan fog kinézni az este?

Felkértünk színésznőket, hogy adjanak egy olyan ruhadarabot, amelyet szeretnek, de már nagyon sokat hordták. A tervezők új ruhákat készítenek belőlük. Ezeket mutatják be a színésznők az este folyamán. Erről videót is készítünk. Bemutatjuk a ruha történetét és a színésznők gondolatait a fenntarthatóságról.

Budapesti Tavaszi Fesztivál: Fenntartható divatőrületek Rezes Judittal
Fenntartható divatőrületek

Az est megálmodói Rezes Judit, Jászai Mari-díjas színésznő, Tihanyi Ildi jelmez- és divattervező, valamint Gerlóczi Judit, a Delta Produkció ügyvezetője, megszokott szerepükből kilépve egy izgalmas összművészeti show erejéig először állnak össze, hogy a fenntarthatóság elkötelezett képviselőivel megvalósítsák izgalmas kísérletüket.

Podcast – hallgasd meg!

Amit még meg lehet tudni a podcastból:

Mindent a Fenntartható divatőrületek napjáról és estjéről. Szó esik még a Szabó Győzővel közös estjükről, a Katona József Színházról és az önmenedzselésről is.

Regisztráció és a Fenntartható divatőrületekről bővebben.