A World Press Photo teljesen megváltozott…

A World Press Photo teljesen megváltozott…

… a világsajtó szenzációi helyett figyelemre méltó „ügyekkel” foglalkozik, ettől érdekesebb és izgalmasabb lett, mondja Révész Tamás fotóművész, aki az év egyik felében itthon, a másik felében Amerikában él. A World Press Photo-n többször is megjelentek a képei. Kétszer zsűritagként vállalt feladatot, de hosszú távon is számíthatott rá a világ legnagyobb fotóválogatása, hiszen 30 éve ő rendezi a kiállítást Budapesten. Díjnyertes képe is volt már a tárlaton.

A rendszerváltás idején készült. Az utolsó orosz katonacsoport távozik éppen Magyarországról. Pályaudvaron készült, eső utáni kép. Nagyon borongós, oldalt tehervagonok láthatóak tankokkal megrakodva. Szemben velem egy orosz katona jön, tócsákon lépkedve és a kezében egy rózsa van. Elgondolkodtató kép. A rózsa egyébként azért van a kezében, mert előtte búcsúztatták őket, néptáncműsor volt és ünneplés. A kép izgalmas lett. Mégsem tartozik a kedvenc képeim közé. Az egyszerű képeket szeretem, amelyek úgy hordoznak fontos gondolatokat, hogy közben nem kell mögöttes tartalmakat keresni.

Révész Tamás, fotóművész, a kiállítás hazai szervezője

Sosem fél attól, hogy elszalasztja a pillanatot?

Nagyon sokszor elszalasztom a pillanatot. Legtöbbször azért, mert csak bámulok. Megélem, ami történik és emiatt nem dokumentálom.

Végignézte 2024 legfontosabb képeit. Ebből elmondható, hogy mi érdekelte a világot ebben az évben?

Persze, de az a legérdekesebb, hogy most teljesen másképpen látom egy év kínálatát, mint ahogy néhány évvel ezelőtt láthattam. Korábban az történt, hogy megláttam az év termését, és felidézhettem az év legfontosabb pillanatait. Olyan volt, mint egy nagyon jó összeállítás az elmúlt évből. Nagyon megváltozott a World Press Photo. Korábban voltak kategóriák: hír, kultúra, humor, sport, politika. Ma egyedi kép van, képriport, hosszú távú munka és szabadon választott formátum. Sport már nincs. Az a meggondolás, hogy fókuszáljunk a fontos történetekre. Korábban ötven-hatvan százalékban meg tudtam ítélni, hogy mi lesz az év képe. Most tippelni sem mernék. Nagyon sok olyan ügy és kép is van, amelyet nem is ismerek, de húsbavágó témákat boncolgat.

Pillangók áramlanak át a fák között El Rosarioban, a Monarch Butterfly Bioszféra Rezervátumban, a mexikói Michoacánban. // Fotó: Jamie Rojo / National Geographic

Podcast – hallgasd meg!

Amit még megtudhatsz a podcastból:

  • Mi az, ami most a világban érdekes?
  • Miért változtak meg a kategóriák?
  • Miért változott meg a zsűri munkája?
  • Mit hozott magával a tavalyi év botránya?
  • Miért került új helyszínre a kiállítás?
  • Veszélyben van a kiállítás magyarországi megrendezése?
  • Miért annyira izgalmas a kiállítás új helyszíne?
  • Milyen könyvet ad most ki Révész Tamás?
  • Hogyan dolgozik össze a 12 éves unokájával?

Az idei World Press Photo kiállítás a Biodómban látható.