Szinetár Miklós: Fontos, hogy legyen a világ számára mondanivalónk

Szinetár Miklós: Fontos, hogy legyen a világ számára mondanivalónk

Szinetár Miklós 92 éves. Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi-, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori főrendezője és elnökehelyettese, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. Szinetár Miklós, író. Önéletrajzszerűség és egyebek című trilógiájának most jelent meg a második kötete. Erről beszélgetünk. De előtte még mesélt egy kicsit a tanításról is. Hiszen a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított.

Szinetár Miklós: Mondtam a tanítványaimnak, hogy ne a szakma iránt érdeklődjenek, hanem a világ iránt. Megismerni és megérteni a világot. Ez az alapja a szakmának is. (A kép forrása: Szinetár Miklós)

Maga a kommunistáknak túl ellenzéki volt, az ellenzékieknek túl kommunista. Hogyan tudott talpon maradni?

Azért nem nyírtak ki, mert népszerű voltam. A „Ki mit tud” miatt nagyon szerettek az emberek. Tiszteletbeli bányász vagyok például.

Rendezői koncepciója?

Rettentően fontosnak tartom, hogy amit rendezek, azt mindenki értse. 13 éves koromban, a Nemzeti Színház közelében laktunk. A házunkban lakott a nézőtéri ügyelő és mindig becsempészett. Szünetben gyakran bementem az irodájába, hogy műsorfüzetben megnézzem, „miről is volt szó”? Nagyon utáltam ezt az érzést, nem akartam többet átélni. Azt mondtam egyszer egy társaságban: 10 deka közérthetőség többet ér, mint 10 kiló művészet.”

Nincs olyan szempontja egy színháznak, egy művésznek, ami fontosabb, mint az ember egészsége és élete. Én például semmit nem engedtem az Operában, ami balesetveszélyes. Néha túlzásokba is estem. Egy időben betiltottam a nyílt láng használatát. Felesleges volt, így utólag.

Én mindenért az utolsó percig küzdöttem, amíg azt éreztem, hogy van remény. Egy szemernyi. Ha úgy éreztem, hogy a helyzet reménytelen, azonnal feladtam. Ami nem megy, nem megy. Ezt belátni, nagyon fontos életfilozófia.

Ön írja: az ember legfontosabb tulajdonsága, hogy mérlegelje saját magát és a lehetőségeit…

Hozzáteszem… és vannak a kivételek. Azok, akik az emberiséget előrevitték. Ők nem adták fel. Jézustól Bartókig. De ez egy nagyon picike része az emberiségnek. Nincs annál borzasztóbb, mint amikor olyanok végzik el a munkát, akiknek nincs meg ahhoz a tehetségük.

Podcast – hallgasd meg!

Nincs értelme leírnunk, hogy mi mindenről beszél Szinetár Miklós a podcastban, ugyanis ezt az 1 órát mindenképpen érdemes meghallgatni. Nagy idők nagy tanúját hallhatják a hallgatók.