Tizennegyedszer is Mozinet Filmnapok!

Erről is beszélt Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyvezetője. Meg még sok mindenről. Arról, hogyan lett két jó barát garázscégéből az ország legfontosabb művészfilmes forgalmazója. Hogyan kell együtt dolgozni az alkotókkal? Hogyan lehet kiépíteni és megtartani egy forgalmazó cég legfontosabb tulajdonságait: a tisztességet, a folyamatos odafigyelést, a megértést, a profizmust. Egyszóval: a bizalmat abban, hogy az elkészült mű jó kezekben indul útjára a mozikba és a világ fesztiváljai felé. A Mozinet Filmnapokkal kezdtük a beszélgetést.

Ez már a 14. Mozinet Filmnapok. Harmadúton van egy filmfesztivál, egy filmforgalmazási trükk és egy filmklub között. Amikor kitaláltuk 2010-ben, az volt a gondolat, hogy van egy csomó filmünk, amit vetítenek a mozik néhány hétig, aztán eltűnnek a kínálatból. Azt akartuk, hogy lehessen látni ezeket a filmeket. Ebből később lett egy premier előtti vetítések fesztiválja. Aztán a Covidnál újra minden megváltozott. A mozik súlyos sebeket kaptak, a nézők száma drasztikusan csökkent. A szakemberek azt javasolták, hogy ne nonstop 4 napig vetítsünk filmeket, inkább havi 1 vetítést hozzunk össze, amelyekre készülhetnek a filmrajongók. Ezért nem fesztivált rendezünk, hanem filmnapokat. Ebben az évadban 6 napon 6 filmet vetítünk.

Fotó: Paseczki Lídia, Mozinet

Milyen filmek kerülnek most a kínálatba?

Egy magyar filmmel kezdünk. Tilla filmjével, a „Mi van Tomival?” cíművel. Aztán egymás után következnek a fesztiváldíjas művek. Velencei, Cannes-i díjnyertes filmek. Olyan alkotások, amelyek saját hazájukban megverték nézettségben az amerikai szuperprodukciókat. Aki követi a Mozinet Filmnapok programját, jó filmek közül válogathat.

Böszörményi Gábor – Fotó: Paseczki Lídia, Mozinet

Van értelme a premier előtti vetítéseknek? Hiszen néhány héttel vagy hónappal később mindenki megnézheti a filmet?

Persze, hogy van. Egy kíváncsi nézőnek hetek, hónapok is számítanak. Nekünk meg segítség, hogy amikor moziforgalmazásba kerül a film, van 20-50 kommentelőnk, aki kiírja, hogy „én már láttam, nagyon jó, nézzétek meg!”.

Podcast // Hallgasd meg!

Amiről még szó esik a podcastban:

  • Gábor beszél a filmnapok filmjeiről
  • Hogyan lett a Mozinet Magazintól az ország talán legnagyobb független forgalmazója?
  • Melyik volt az első Mozinet által forgalmazott film?
  • Mikor jött a bukás és hogyan lehetett túlélni?
  • Kik voltak az első mecénások? (a szülők, akik adtak vacsorát)
  • Melyik volt az első magyar film, amelynek megkapták a forgalmazását?
  • Melyik film hozta az eddigi legnagyobb üzleti sikert?
  • Tönkreteheti a film nézettségét, ha túl jó, vagy túl rossz az idő?
  • Tart-e még a mozikban a Covid hatása?
  • Hogy áll a harc a streaming-felületekkel a nézőkért?
  • Miben verhetetlen manapság egy moziélmény?