Budapest Restart: Indítsuk újra a budapesti gazdaságot, segítsük a munkavállalókat!

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács több mint egy hete a Fővárosi Önkormányzat, a munkavállalók és a munkaadók képviselőivel megállapodott arról, hogy a központi kormányzat helyett cselekedve hogyan segít talpra állni a koronavírus-járvány első hulláma miatt bajba került állampolgároknak, kisebb vállalkozásoknak. Budapesti gyerekek nyári táboroztatásához nyújt támogatást a Főváros és indul a Restart Közfoglalkoztatási Program.

Július közepétől 10 ezer gyerek nyári táboroztatását támogatja fejenként 10 ezer forinttal a Fővárosi Önkormányzat. Ezzel próbálunk segíteni a járványhelyzet és a kijárási korlátozások, iskola- illetve óvoda bezárások miatt szabadsághiánnyal küzdő szülőknek. A támogatást 14 év alatti, fővárosi gyerekek, nyári napközis táboroztatáshoz lehet igényelni. A heti 35 ezer forintnál alacsonyabb összegbe kerülő táborok díjaihoz a táborszervező által benyújtott és a szülők által aláírt igénylés alapján fizethető ki a támogatás. Egy gyerek csak egyszer veheti igénybe, egy heti táborozásra.

Budapest Városháza YT csatorna

A Budapest Restart beszélgetéssorozat mai részében arról is szó volt, hogy a Restart Közfoglalkoztatási program célja, hogy a kormány által indított közmunkaprogram részeként Budapest olyan közfoglalkoztatási mintaprojektet hozzon létre, amelyben a közfoglalkoztatottak a program végén a piaci világban is életképes tudást szereznek, másrészt pedig a programban töltött idő alatt is megfelelő pénzbeli megbecsülést kapnak.

A programnak három iránya van: a Digitális Közfoglalkoztatási Start Program, amelynek lényege az egyes közgyűjteményekből digitális adatbázis, online tárlatvezetés készítése. A digitális közgyűjtemények így, egy újra fellángoló járványügyi helyzetben, illetve vidéki, idős, fogyatékos személyek számára is könnyen elérhetőek lennének.

Az Idősgondozási Start Program, amely csökkentené a családok terheit, oldaná az egyedülálló idősek izolációs problémáját. Lényege, hogy az idős emberek, akik nem egészségi állapotuk, hanem pusztán a házimunkára való képtelenségük vagy korlátozott képességük miatt laknak intézményben, otthonukban maradhassanak.

Végezetül a Közegészségügyi Start Program: a fővárosi és kerületi fenntartású közintézmények és közszolgáltatók, illetve a fővárosban működő egyéb közszolgáltatók zárt tereiben, közterületeken és közlekedési eszközökön a preventív tisztító-fertőtlenítő takarítás, illetve bizonyos karbantartó, állagmegóvó jellegű munkálatok elvégzése.