Futókörök Budapesten

„Futni szinte bárhol lehet…” És valóban, még egy olyan nagyvárosban is, mint Budapest, bőven találni futáshoz (akár tájfutáshoz) ideális helyszínt. Ám a parkokon, zöldfelületeken túl számos futókör létesült az elmúlt években Budapesten, és ez a tendencia egy állami programnak köszönhetően tovább folytatódik. A Kormány 2020-ban és 2021-ben is 350 millió forintot biztosított legalább 1 km hosszúságú futókörök megépítésére. Mivel a program alapján a költségek ötven százalékát az önkormányzatok biztosítják, így összesen 700-700 millió forintért épülnek futókörök.

Futókörök Budapesten

Futókör alatt azokat a létesítményeket értjük, amelyek speciálisan kialakított, épített (legtöbbször rekortán) talajon haladnak. Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb ilyen létesítmény a Margitszigeten található, de Budapest-szerte rengeteg rövidebb-hosszabb futókört lehet találni. Ezek közül nem ritka a számos sportlehetőséggel kombinált helyszín sem, sok esetben játszóterek körül haladnak ezek a körök, tehát a futáson kívül akár komplett, családi sportprogramot is kínálnak. Vagy vannak az olyan példák is, amikor olyan helyen (például egy pláza tetején) botlunk futókörbe, ahol nem számítanánk rá.

Mi értelme van a futóköröknek, ha amúgy futni bárhol lehet?

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy jól megépített futókör nem csak olyan környezetben ösztönzi futásra az embereket, ahol egyébként szűkösek a sportolási lehetőségek, de még akár a Normafánál is (ami eddig is tele volt ösvényekkel, erdei útvonalakkal és aszfaltozott úttal is) további ösztönzést jelent a testmozgáshoz egy kiépített futókör. Egy futókör – legyen az akár mindössze párszáz méter hosszú) felhívja a figyelmet a sportolási lehetőségre és egyúttal motivációt is jelent.

Az alábbi videó jól bemutatja, hogy hogyan is néznek ki és mire is jók a futókörök Budapesten.

Futókörök Budapesten

Kiemelt kép: Soós Bertalan